Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ.
Αύριο, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορίας επί της Αρχής, των άρθρων και του συνόλου, που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, που είχε τοποθετηθεί και νωρίτερα, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέφερε πως «η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά προχωρά και είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα». Επισήμανε πως «η τροποποίηση της σύμβασης με τους όρους και τις διασφαλίσεις που τη συνοδεύουν, επιταχύνει την εξέλιξη της επένδυσης. Ενισχύουν τον ανεξάρτητο μηχανισμό που θα την ελέγχει. Παρέχει δικαίωμα βέτο στο ΤΑΙΠΕΔ. Κατοχυρώνει την επιστροφή του 16% των μετοχών, εάν οι επενδύσεις δεν ολοκληρωθούν σε ποσοστό 98%».
Κυρίως όμως, σημείωσε ο υπουργός, «η τροποποίηση αυτής της σύμβασης διασφαλίζει οφέλη για την ελληνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει δίκαια και υπεύθυνα».
Απέρριψε ως «αστειότητες», «ανάξιου λόγου» και «απαράδεκτους» τους χαρακτηρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «άλλωστε, ακούσαμε και επισήμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, όπως και δεν θέλει επενδύσεις στα λιμάνια μας», γι' αυτό και «επιχειρεί για μια ακόμα φορά να δυναμιτίσει το εξαιρετικό επενδυτικό κλίμα που πέτυχε να διαμορφώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια, και πρόσθεσε: «Ευτυχώς όμως, οι επενδυτές γνωρίζουν αυτό που ξέρουν και οι πολίτες, πως η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα».
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πώς εάν ακολουθούσαμε τον δρόμο της διαιτησίας με την Cosco, που προτείνει η αντιπολίτευση, θα είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της επένδυσης, καθώς μια δικαστική διαμάχη θα σήμαινε αυτομάτως τη διακοπή της επενδύσεως, τεράστια ζημιά για τους χρήστες, τους φορείς, την τοπική κοινωνία, στις σχέσεις της Ελλάδος με μια ισχυρή τρίτη χώρα αλλά και στο επενδυτικό κλίμα.