Οι αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχόλιο του Παύλου Πολάκη για τον Κώστα Σημίτη έφεραν στην επιφάνεια ένα από τα ζητήματα που στο εσωτερικό του κόμματος υποβόσκει εδώ και μεγάλο διάστημα.
Η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει εξαγγείλει από την επόμενη κιόλας των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, έφερε εντός Κουμουνδούρου στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκρουόμενες απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί τόσο η «Γέφυρα», η οποία συγκροτείται από στελέχη του πρώην «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ» ορισμένα εκ των οποίων βρέθηκαν κοντά στον Κώστα Σημίτη, όσο και προσωπικότητες και ομαδοποιήσεις πιο παραδοσιακών εκφάνσεων του Κινήματος με αναφορές στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και τον πρώιμο Ανδρέα Παπανδρέου. Οι πρώτοι έκαναν την εμφάνισή τους προεκλογικά ενώ οι δεύτεροι βρίσκονται σε μια στενή επαφή με τον Χρήστο Σπίρτζη και εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ ανά κύματα εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Μια παλιά σύγκρουση μεταφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί να βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2020 και η σύγκρουση «Παπανδρεϊκών-Σημιτικών» του ΠΑΣΟΚ να φαντάζει κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, όμως δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριζόταν ότι σήμερα ζούμε μια αναβίωσή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την παρέμβασή του ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να παίρνει σαφή θέση υπέρ του κομματιού εκείνου που προέρχεται από το πιο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Τα σχόλια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και κυρίως η άμεση και έντονη αντίδραση των τριών στελεχών της «Γέφυρας» ξεσκέπασαν διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια σειρά από πολιτικά ζητήματα και διαπερνούν τις παραδοσιακές ομαδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφορούν μόνο το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κυριότερο εξ αυτών είναι η στάση του κόμματος στα εθνικά ζητήματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά.
Ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί τον Σημίτη ότι με την πολιτική του «γκρίζαρε» τα Ίμια αλλά και ότι «παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους». «Η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις», απαντούν Λιάκος, Μπίστης και Παναγιώτου.
Το άρθρο του Σ. Βαλντέν που «έδειξε» τις διαφωνίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους προσεχτικούς παρατηρητές των εσωτερικών εξελίξεων της Κουμουνδούρου, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο ένα άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν την προηγούμενη εβδομάδα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο κ. Βαλντέν, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, υψηλόβαθμος στέλεχος της Κομισιόν και μέλος, πλέον, της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπώντας την «Γέφυρα» εκφράζει, στο συγκεκριμένο άρθρο, αντιρρήσεις για την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο. «Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την ίδια λέξη (σημ: αναφέρεται στη λέξη κατευνασμός), τι αντιπροτείνει; Να θέσει ο Μητσοτάκης το ζήτημα σε διμερή και διεθνή φόρα, κάτι που προφανώς το κάνει, όπως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις; Δυστυχώς οι πολίτες καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση επικρίνεται από εθνικιστική σκοπιά. Και αυτό είναι σφάλμα», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ο κ. Βαλντέν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η αναφορά του ότι ιστορικά στη χώρα υπήρξαν «δύο ΠΑΣΟΚ». Αυτό του «Βυθίσατε το Χόρα» και του εμπάργκο κατά των Σκοπίων και αυτό του Ελσίνκι, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της άρση του «εμπόλεμου» με την Αλβανία. Η κατάληξη του άρθρου του κ. Βαλντέν είναι ενδεικτική και της συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις Πρέσπες, έδειξε πως συνέχισε και ανάπτυξε τη γραμμή του “δεύτερου” ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα την εγκαταλείψει, γιατί βέβαια μια “πατριωτική πασοκοποίηση” θα ήταν πράγματι αρνητική».
Όπως γίνεται αντιληπτό και με δεδομένη την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να επιτευχθεί σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο ιστορικές εκφάνσεις του ΠΑΣΟΚ εντός Κουμουνδούρου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.