Στην ανάγκη να οικοδομηθεί μια σύγχρονη Πολιτική Προστασία όπου η επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση θα συνδέεται με τις επιχειρησιακές αποφάσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης .
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με θέμα την «Κλιματική Κρίση και την Ευρωπαϊκή Συνεργασία», μέσω του προγράμματος ‘'ΑΙΓΙΣ'' επιχειρούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν όλα αυτά τα εργαλεία που θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους να παίρνουν τις αποφάσεις με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και την επιστημονική ανάλυση.
«Αυτή είναι η αξία του να στήσεις μία σύγχρονη πολιτική προστασία εάν συνδέσεις την επιστήμη με την επιχειρησιακή απόφαση», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα τόνισε ότι στόχος είναι η χώρα να γίνει πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γι αυτό το λόγο το υπουργείο βασίζεται στο τρίπτυχο «πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα και ανθεκτικότητα».
Στυλιανίδης: Χρειάζεται μια εθνική βάση δεδομένων που θα αφορά τις φυσικές καταστροφές
Ακόμη, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να στηθεί μια εθνική βάση δεδομένων που θα αφορά τις φυσικές καταστροφές και το οποίο όπως είπε, «θα είναι η μήτρα από την οποία οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν μοντέλα που θα δίνουν στον επιχειρησιακό». «Αυτό θα είναι μία μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα. Είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας έδωσε το εμβληματικό προτζεκτ της DG REFORM ώστε να χτιστεί η εθνική βάση δεδομένων. Την ίδια στιγμή όλα αυτά να αποτελούν την οικοδόμηση ενός σύγχρονου υπουργείου που αναφέρεται στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία περισσότερο ως πρόληψη παρά ως καταστολή», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Αναφορικά με την κριτική που ασκείται ότι και φέτος θα διατεθούν περισσότερα χρήματα στην καταστολή και στα εναέρια μέσα παρά στην πρόληψη ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο εθνικός στόλος είναι τόσο παλιός που η ενοικίαση εναερίων μέσων είναι αναπόφευκτη.
«Ακούω μια κριτική. Είναι σωστή θεωρητικά. Λένε ότι και φέτος θα διαθέσουμε 80-85 εκατομμύρια για να έχουμε 50 εναέρια μέσα για πυρόσβεση. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο εθνικός στόλος είναι τόσο παλιός, που σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να ζητήσεις ενοικίαση εναέριων μέσων. Όταν βρισκόμαστε τόσο πίσω δεν μπορούμε να πάμε από την μια στιγμή στην άλλη στο 70% πρόληψη. Πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο αλλά την μεταβατική αυτή περίοδο πρέπει να έχεις μια κάλυψη, την οποία θα σου την δώσει η καταστολή που γίνεται με εναέρια μέσα ή η αναβάθμιση άλλων εργαλείων που έχουν σχέση με την καταστολή. Το ζήτημα είναι να δώσεις χαρακτηριστικά πρόληψης στην καταστολή. Γι αυτό πέρσι πήραμε στοχευμένα εναέρια μέσα και κάναμε τις λεγόμενες εναέριες περιοδείες ειδικών αεροπλάνων που ενήργησαν έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Στυλιανίδης: Ανάγκη για ευρωπαϊκή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση
Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πέρσι έγινε για πρώτη φορά ο κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και του rescEU. «Επιχειρούμε να στήσουμε μια περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα ως τον βασικό πυλώνα αλλά που να συμμετέχουν η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και βαλκανικές χώρες», σημείωσε.
Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να δράσουν μαζί και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πλέγμα συνεργασίας. «Επιμένω στην ευρωπαϊκή συνεργασία διότι υπήρξαν αποφάσεις που έδωσαν σάρκα και οστά σε αυτή την θεωρητική σύλληψη της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών» είπε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης πυροσβεστών που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του rescEU. «Την ίδια στιγμή βρίσκεται μία μεγάλη πρωτοβουλία που έχει στόχο να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στόλος από αεροσκάφη έτσι ώστε να τον διαχειρίζεται ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες και να στέλνει αεροπλάνα τη στιγμή που τα χρειάζεται κάποιος με βάση αντικειμενικά κριτήρια», υπογράμμισε.
Στυλιανίδης: Εμείς εισαγάγαμε τη φιλοσοφία ότι το 112 δεν είναι μόνο για να τα πάρεις
Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε στο 112 τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό αριθμό που σχετίζεται είτε με την οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού είτε με την εκκένωση, είτε με προειδοποίηση. «Εμείς εισαγάγαμε τη φιλοσοφία ότι το 112 δεν είναι μόνο για να τα πάρεις, να τρέξεις και να φύγεις αλλά υπάρχει και η προειδοποιητική πλευρά του», σημείωσε και προσέθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων η Αττική είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές στη διαχείριση κρίσεων.
«Είναι μια περιοχή που έχει περίπου σε καθημερινή βάση 5.000.000 πληθυσμό ενώ οι υποδομές της είναι για 1.2 εκατομμύρια», τόνισε.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι γίνεται μια υπερβολή του 112 καθώς δεν υπάρχουν ακόμη στη χώρα όλα τα εργαλεία για «nowcasting» δηλαδή για δυνατότητα μετεωρολογικής πρόβλεψης ανά 15-20 λεπτά.
«Οι δικοί μας οι μετεωρολόγοι είναι ήρωες γιατί καταφέρνουν με πολύ λειψά μέσα να είναι πολύ κοντά στην πρόβλεψη. Είμαστε σε διαδικασία στο υπουργείο αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρήματα να φτιάξουμε όλο αυτό το σύστημα της σωστής και της έγκαιρης μετεωρολογικής πρόβλεψης. Επειδή δεν τα έχουμε αυτά είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε υπερβολικοί διότι αν δεν είμαστε υπερβολικοί μπορεί να μας ξεφύγουν πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ ανεπιθύμητες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.