Στυλιανίδης: «Πρέπει να μπούμε με διαφορετικούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» - iefimerida.gr

Στυλιανίδης: «Πρέπει να μπούμε με διαφορετικούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις ενέργειες που πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από τη «διαΝΕΟσις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, τέτοιου είδους μελέτες αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα που οφείλει να αντιμετωπιστεί με ρηξικέλευθο τρόπο. «Πρέπει να μπούμε με διαφορετικούς ρυθμούς στην αντιμετώπισή της» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται άμεση δράση. «Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη κι αυτό είναι το χρέος μας για τις επόμενες γενιές, αλλά για να επιτευχθεί αυτή η νέα αποτελεσματικότητα χρειάζεται συλλογικότητα και η συνεργασία όλων μας», επισήμανε ο υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι η έρευνα της «διαΝΕΟσις» για την κλιματική αλλαγή ορίζει το πρόβλημα, δίνει κατευθύνσεις και συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με δύο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Διαλόγου που έχουν προαναγγείλει. Ο υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εμπλακεί όλη η κοινωνία σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια - κάτι, που όπως είπε, «δεν μπορεί να γίνει με άγονες αντιπαραθέσεις ή με άσκοπες συζητήσεις που δεν στοχεύουν στο κοινό καλό». Όπως εξήγησε, ο βασικός ρόλος του υπουργείου είναι η διαχείριση του κινδύνου που θα πρέπει τώρα να συνδεθεί με τον πυλώνα της κλιματικής κρίσης, ενώ προσέθεσε ότι οι τρεις λέξεις-κλειδιά που συνδέουν αυτούς τους δύο πυλώνες, δηλαδή την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία είναι οι εξής: Prevention-preparedness και resilience (πρόληψη-προετοιμασία/ετοιμότητα/ανταπόκριση-ανθεκτικότητα). «Με αυτές τις τρεις λέξεις εμείς θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αποτρέποντας ανθρώπινα θύματα, περιορίζοντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ταυτόχρονα περιορίζοντας τις επιπτώσεις σε περιουσίες αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον».

Ακόμη, εξήγησε ότι κλειδί στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας είναι η ίδρυση ενός σύγχρονου τεχνολογικά αναβαθμισμένου Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό σημαίνει ότι μέσα από ένα νέο πρόγραμμα που θα έχει την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων, θα δημιουργήσουμε ένα νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων όπου θα έχει μία επιστημονική βάση δεδομένων που θα ακολουθεί τις επιστημονικές εντολές και επιταγές, ακριβώς με στόχο να αντιμετωπίζει την κρίσιμη φάση της διαχείρισης της απειλής και του κινδύνου.

«Αυτό το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, αξιοποιώντας όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, θα είναι ένα μοντέλο διαχείρισης κρίσης που θα παίρνει πολιτικές αποφάσεις για να μειώνει τον κίνδυνο της απώλειας ζωών και όλων των άλλων προβλημάτων», υπογράμμισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εκπονείται ένα μεγάλο επιχειρησιακό πρόγραμμα όπου θα γίνουν προγράμματα εκκενώσεων, ενημέρωσης του κοινού σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Αλεποχώρι.

Επιπλέον, διεμήνυσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο για τα θέματα φυσικών καταστροφών και προανήγγειλε, μέσω του ΑΙΓΙΣ, τη δημιουργία ενός μεγάλου σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου και μουσείου δίπλα στο υπουργείο, για μαθητές και νέους ανθρώπους.

«Ερχόμενοι εδώ, σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά μαθήματα στα σχολεία τους, θα γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές της ίδιας της αντιμετώπισης, της πρόληψης στις φυσικές καταστροφές, ακόμα και σε θέματα που παραμένουμε στάσιμοι όπως η ανακύκλωση», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και συμμετείχαν, ο καθηγητής ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, Κωνσταντίνος Καρτάλης, η αστροφυσικός, διευθύντρια Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Παρισίων, Αθηνά Κουστένη και ο γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ