Η εποχή «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» επιστρέφει δυναμικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνουν στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Μια συνεργασία ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr την αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.
Η συμφωνία, συζητήθηκε χθες στο δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του μετά τα εγκαίνια στο Λούβρο με τον Εμανουέλ Μακρόν και λίγο πριν το δείπνο στο Ελιζέ: «Τώρα πάμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα και τα σοβαρά».
Δεν είναι τυχαίο ότι στον χαιρετισμό του, στην έκθεση του Λούβρου έκανε λόγο για άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ενώ ο Εμ. Μακρόν επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, είναι μια «ιστορία αγάπης»
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία, είπε ανοικτά: «Κατευθυνόμαστε σε μία ουσιαστική εμβάθυνσης συμμαχίας με τη Γαλλία. Κάντε λίγο υπομονή. Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο». Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. «Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ' οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Οσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι ανάγκη «να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά». Επίσης χαρακτήρισε ώριμη την πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού .
Εχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
Στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς την Αγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Τουρκία γνωρίζει τα όρια μας που είναι και όρια της Ευρώπης» και διευκρίνισε: «Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Δεν έχω διάθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών».
Ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές, επανέλαβε ότι «Οι μεγάλες μας διαφορές, με κυριότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που διαθέτουμε, που είναι το Διεθνές Δίκαιο. Αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου πως μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες, που ναι, θα το πω ανοικτά, απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να πετύχουμε λύσεις που θα είναι προς το όφελος όλων».
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
Σήμερα, μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του deal του αιώνα.
Καθοριστικό σημείο που «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία είναι ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης. Επίσης, μένει να δούμε εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.
Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».
Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού φέρεται να έχει και το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να κατασταλεί η οργή Μακρόν από τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του κολοσσιαίου συμβολαίου προμήθειας πυρηνοκίνητων γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.
Σημειώνεται, ότι αύριο, μετά τις ανακοινώσεις με Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα μεταβεί στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές της Κρήτης.