Ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρόεδρο της Βουλής και μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο αργότερα, ανέφερε ότι η Ελλάδα γλίτωσε την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη χάρη στην Ακρόπολη.
«Μας έσωσε και η Ακρόπολη. Κοιτάζω την Ακρόπολη από το γραφείο και σκέφτομαι "το μνημείο μας έσωσε". Το πολιτιστικό κεφάλαιο μας έσωσε. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο του πολιτισμού να καταρρεύσει. Αυτή η κληρονομιά παίζει μεγάλο ρόλο», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό και με το «μαξιλαράκι» που υπάρχει στην ΤτΕ.
«Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα συνεχίσω στην ΤτΕ»
Όσον αφορά το αν θα παραμείνει και για δεύτερη θητεία στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας άφησε τις επιλογές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι νωρίς ακόμη. Άλλωστε άλλος αποφασίζει και προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ως προς τα οικονομικά ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως είπε, φέτος θα κινηθούμε πάνω το 2% και αρκετά πάνω από το 2% το 2020, και αυτό σε περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία. Επεσήμανε πως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, κάτι που φαίνεται και από την πορεία των ομολόγων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνεννόηση με τους εταίρους, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση των κόκκινων δανείων για να αντεπεξέλθουν οι τράπεζες στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Τασούλας: Μήνυμα αισιοδοξίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για μήνυμα αισιοδοξίας που έχει ανάγκη ο ελληνικός και αναφέρθηκε στη συμβολή της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της χώρας σε κρίσιμες εποχές.