Η ακρίβεια «αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τα νοικοκυριά», όπως αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος, με τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, θέλει να αναδείξει ότι «η αντιμετώπισή της αποτελεί πολιτική προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.
Το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ζωτική για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναζητεί ήδη νέα μέτρα για την αναχαίτιση του φαινομένου. Με το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα να παραμένει εκτός συζήτησης λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους, αναζητεί τρόπους για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και στην αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πολιτικών.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν εξάλειψαν την ακρίβεια, αλλά βοήθησαν να μετριαστούν οι συνέπειες για τα νοικοκυριά»
«Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τον αγώνα καθημερινά με όλα τα πρόσφορα μέσα εντός αλλά και εκτός συνόρων», επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι μετά τη συγκράτηση των τιμών σε αρκετά βασικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα μπορεί σταδιακά να αρχίσει και η αποκλιμάκωση των τιμών. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες δεν εξάλειψαν την ακρίβεια, αλλά βοήθησαν στο να μετριαστούν οι συνέπειες για τα νοικοκυριά, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, τονίζοντας πως στόχος είναι να προχωρήσουν πλέον σε πιο δομικές παρεμβάσεις στην αγορά.
Η διαχείριση της καθημερινότητας και η παραγωγή ορατού έργου και αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και ο βασικός στόχος που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης για το νέο υπουργικό σχήμα. Εκτός από τις τιμές στο ράφι, στις προτεραιότητες εντάσσονται το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη Υγεία και Παιδεία.
Στο επίκεντρο οι αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ
Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος επισπεύδοντας τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες προχωρούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των 14.837 επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, καθώς έναν χρόνο μετά ουδείς έχει αναλάβει καθήκοντα.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου καλείται να βρει τη χρυσή τομή που θα διαφυλάττει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων.