Στο Παρίσι για το μεταναστευτικό Αβραμόπουλος και Βαρβιτσιώτης - iefimerida.gr

Στο Παρίσι για το μεταναστευτικό Αβραμόπουλος και Βαρβιτσιώτης

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν για το μεταναστευτικό, είχε στο Παρίσι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Παρίσι βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Λόγος της επίσκεψής του, η υπουργική συνάντηση για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και διοργάνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κριστόφ Καστανέρ. Στην συνάντηση ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή (EBCGA), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Αφρικανική Ένωση.

Τα θέματα συζήτησης συμπεριέλαβαν τις προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση, τα μέτρα για την ενίσχυση των επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, την επανεγκατάσταση και την κατάσταση στη Λιβύη.

Στα πλαίσια της υπουργικής συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φίλιπο Γκράντι και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Αντόνιο Βιτορίνο για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο.

Για ασφαλές σύστημα επιστροφών μίλησαν Βαρβιτσιώτης, Αβραμόπουλος

«Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θέλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στα κράτη μέλη, στις ακτές των οποίων επιβιβάζονται οι μετανάστες που έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Για να είναι αποτελεσματική, η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσέγγισης που θα συμπεριλαμβάνει επίσης: την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη στήριξη των μεταναστών σε τρίτες χώρες, τη διασφάλιση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη και τη διάνοιξη νόμιμων οδών όπως η επανεγκατάσταση. Πρέπει να δράσουμε από κοινού, ως ΕΕ, αλλά και μαζί με τις τρίτες χώρες», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σ’ αυτήν την άτυπη σύνοδο, συζητήθηκε το θέμα της διακίνησης μεταναστών στην Μεσόγειο. Παρότι σήμερα δε βρισκόμαστε σε κρίση, σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία άνοδος των ροών. Επισημάναμε το γεγονός ότι η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, υφίσταται αυξημένες πιέσεις από τα τουρκικά παράλια και βέβαια ζητήσαμε τον ενιαίο ευρωπαϊκό συντονισμό με άξονα τις διμερείς συμφωνίες επιστροφών ανθρώπων, που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και, βεβαίως, με το συντονισμό όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, την εξωτερική, την πολιτική για την visa, την πολιτική για την αναπτυξιακή βοήθεια. Στόχος μας είναι να πιεστούν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά και οι χώρες διέλευσης να συνεργαστούν με την Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών», σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ