Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν από τις 12:00 η επιτροπή των αγροτών προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την άφιξή τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως πηγαίνουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τις καλύτερες διαθέσεις.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, είπε: «Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξαρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα που υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.
Θέλω να τονίσω εξαρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπ' όψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει και το ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι, βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά, θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε -γιατί είστε μέσα στην κοινωνία-, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπ' όψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά, προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι, θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».
Εκ μέρους της επιτροπής, ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει πως έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι κι αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα να μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως, αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε, βέβαια, και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μάς εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού.
Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση.
Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Η 15μελής επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό
Η επιτροπή των αγροτών αποτελείται από 15 μέλη. Ειδικότερα, στη συνάντηση θα είναι ο Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), ο Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), ο Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), ο Νίκος Κούτρας (Πελοπόννησος), ο Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), ο Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), ο Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), ο Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), ο Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), ο Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), ο Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), ο Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), ο Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), ο Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει να κάνει κυρίως με την ενέργεια και εκεί θα δοθεί έμφαση κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - αγροτών
Το ένα σκέλος αφορά το πετρέλαιο, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για το 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε περίπου 300 χιλ. αγρότες άμεσα ως προκαταβολή το 30% από τα 82 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να τονωθεί η ρευστότητα των αγροτών για να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία.
Το δεύτερο σκέλος αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο έχει ανακοινωθεί μείωση 10%. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αγροτικό ρεύμα, η οποία θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία, όπως είχε αρχικά συζητηθεί, λόγω των μεγάλων καταστροφών στην περιοχή. Πρόκειται για μέτρο που δεν θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς σχεδιάζεται η κάλυψη του κόστους να γίνει από τους παρόχους, εξ ου και σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών το Σάββατο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.