Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης -Συνάντηση με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ - iefimerida.gr

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης -Συνάντηση με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Συνάντηση Μητσοτακη με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
Συνάντηση Μητσοτακη με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκης Ένωσης στο Λουξεμβούργο, καθώς συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως ήταν προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Ισραήλ την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά η επίσκεψή του αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή, και μόλις οριστικοποιήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός μετέβη στο Ισραήλ.

Εικόνες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στενές οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Οι σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι στενές και υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε μια σειρά από τομείς, κάτι που κάνει την Αθήνα έναν από τους στενούς συνομιλητές της χώρας. Από την αρχή της κρίσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο Ισραήλ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και τονίστηκε ότι πρέπει να ζει σε καθεστώς ασφάλειας, όμως η ελληνική πλευρά βάζει πλέον στο τραπέζι την παράλληλη ανάγκη να αποτραπούν με κάθε τρόπο εικόνες θηριωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο άμεσης επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. «Η απάντηση του Ισραήλ θα πρέπει να σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

Στην παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου του Καΐρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε συμφωνία όμως με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ακόμη, πως η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους και δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό, κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς, που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή αρχή, έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», ξεκαθάρισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ανησυχούν, επίσης, για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και η χώρα μας στέκεται αλληλέγγυα, αναγνωρίζοντας ότι η διεύρυνση της σύγκρουσης θα είχε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής, ενώ δεν πρέπει να υποτιμούμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

«Η πρώτη μας σκέψη αυτές τις μέρες πρέπει να βρίσκεται στα θύματα και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις έχουν επιφέρει πόνο και τραύματα σε Ισραηλινούς αλλά και σε Παλαιστινίους», τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, και ο Ερυθρός Σταυρός να αποκτήσει πρόσβαση και άμεσα να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ και καλωσορίζοντας το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο προς τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εναρμονίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ, πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ελπίζουμε ως γειτονική χώρα ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί και να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών. Και ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας: καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ