Από τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ξεκινά σήμερα ένα πυκνό πρόγραμμα ταξιδιών για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το Σάββατο θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στον Καναδά.
Ανοιχτό παραμένει το ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον στις αρχές Απριλίου, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου η επίσημη πρόσκληση του Λευκού Οίκου.
Ψηλά στην ατζέντα η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία
Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται η συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, καθώς η Ένωση καλείται να βρει τις δικές της απαντήσεις στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η απόφαση για την δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές δείχνει την βαρύτητα που αποδίδει στην ενιαία αμυντική στρατηγική η Ένωση. Η Ελλάδα, με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, έχει από την αρχή τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, όμως, θα τονίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα. Την ώρα μάλιστα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα.
Θα ενημερώσει για όσα έγιναν στην Οδησσό
Κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.
Παρότι δεν αναμένονται αποφάσεις στην Σύνοδο που ξεκινά σήμερα, θα υπάρξει μία πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Γηραιά Ήπειρο τους περασμένους μήνες έχουν θορυβήσει τις Βρυξέλλες που πλέον καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, σε σχέση με την γεωργία και οι ηγέτες να λάβουν αποφάσεις για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τον ανταγωνισμό που δέχεται ο ευρωπαϊκός αγροδιατροφικός τομέας. Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση εννέα σημείων στην ΚΑΠ, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις χώρες του Νότου τόσο σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας όσο και σε επίπεδο ηγετών προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες και τα εισοδήματα τους.
Και η ανθρωπιστική διάσταση στον πόλεμο στην Γάζα
Στην επιστολή του προς τους ηγέτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου έχει θέσει και τον πόλεμο στη Γάζα και κυρίως την ανθρωπιστική διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.