Στις 11 σήμερα το πρωί ξεκινά η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να τοποθετείται αρχικά και να ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει αποτελέσει αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Ολα ξεκίνησαν με την κατάθεση μήνυσης του κ Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του και ακολούθησαν οι δύο παραιτήσεις, του γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλακη από την ΕΥΠ. Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε τις επόμενες ημέρες με βολές εκατέρωθεν ενώ η σημερινή διαδικασία θα είναι το πρώτο μόνο βήμα αφού θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.
Τι θα πουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή
Ρπορτάζ Γιάννης Καντέλης, Γιάννης Τσακίρης
Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση, αλλά και να μιλήσει για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για την καλύτερη λειτουργία της ΕΥΠ θα προσέλθει σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως διαμηνύουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός δεν θέλει καμία σκιά στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αντικρούσει τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησης του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για μια σκληρή κοινοβουλευτική μάχη, καθώς η ένταση ήδη χτυπάει κόκκινο, ενώ γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την συζήτηση για να φθείρει την κυβέρνηση. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για να μπορούν οι πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα για την υπόθεση μακριά από «θεωρίες συνομωσίας και ανυπόστατες κραυγές». Ωστόσο, από κυβερνητικής πλευράς σημειώνουν ότι δεν θα αφήσουν τίποτα αναπάντητο και έχει σχεδιαστεί η αντίδραση σε κάθε πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα θυμίσει ότι ήταν ο πρώτος που ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αμέσως αφότου με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιήθηκε η νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, θυμίζοντας ότι κλήθηκε από την κυβέρνηση να ενημερωθεί, χωρίς να ανταποκριθεί ο ίδιος. Θα επισημάνει, ταυτόχρονα ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν τις διαδικασίες και να σταματήσουν την αντιθεσμική συμπεριφορά φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα έγιναν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Προτάσεις για καλύτερη λειτουργία της ΕΥΠ
Στην ομιλία του θα διαχωρίσει τις νόμιμες επισυνδέσεις από το λειτουργικό predator, επαναλαμβάνοντας ότι οι κρατικές αρχές δεν το έχουν προμηθευτεί, Επίσης, θα αναφερθεί στις χρόνιες παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και θα καταθέσει προτάσεις για την περαιτέρω διαφύλαξη των πολιτών από αντίστοιχου χειρισμούς στο μέλλον. Αναφορά θα υπάρξει στις καταγγελίες που υπάρχουν για παρακολουθήσεις τηλεφώνων κατά το παρελθόν καυτηριάζοντάς την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση που είχε τηρήσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτό τον τρόπο θα στηρίξει και την απόφαση της πλειοψηφίας για επέκταση της χρονικής περιόδου που θα μπει στο μικροσκόπιο της εξεταστικής. Θα απευθυνθεί στα κόμματα ζητώντας τους να τοποθετηθούν για το αν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι πολιτικοί από τις παρακολουθήσεις ακόμα και όταν ανακύπτει λόγος εθνικής ασφάλειας, ενώ θα ζητήσει εκ νέου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την βελτίωση του ισχύοντος καθεστώτος.
Ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει προς όλους τον κρίσιμο ρόλο που επιτελεί η ΕΥΠ και θα τις επιτυχίες που έχει τα τελευταία χρόνια για την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο θα ζητήσει να μείνει έξω από μικροκομματικά παιχνίδια μια υπηρεσία που επιτελεί έναν κρίσιμο εθνικό ρόλο
Ο ίδιος θα αντικρούσει τα όσα υποστηρίζει «βλάπτοντας την εικόνα της χώρας διεθνώς με διαστρεβλώσεις και πιθανολογήσεις χωρίς βάση». Θα τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει ο χειμώνας.
Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας
Σε θέση «απολογούμενου» θα επιχειρήσει να θέσει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στη σημερινή μονομαχία τους στη Βουλή.
Απόντος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος στο Κοινοβούλιο. Η στρατηγική του ξεκάθαρη, θα πιέσει αφόρητα και με υψηλούς τόνους τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απάντηση στο καίριο ερώτημα που θέτει η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη, για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα ζητήσει την παραίτηση του και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για «επιτελικό οικογενειακό παρακράτος με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» και για διεθνή διασυρμό της χώρας.
Επίσης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για επιχείρηση συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων λέγοντας πως «παρά τις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία της ΝΔ απόλυτα απομονωμένη αρνήθηκε εμφατικά και προανήγγειλε νέα αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης.
Τα ερωτήματα που θα θέσει ο Τσίπρας
- Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator;
- Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;
- Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης;
- Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;
Απο την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για επιχείρηση κουκουλώματος καθώς «πέρα από τις πολιτικές υπάρχουν ξεκάθαρα και ποινικές ευθύνες» ενώ θεωρούν προφανές μετά τις κινήσεις τακτικής της κυβέρνησης ότι δεν ήθελαν να προηγηθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καθώς φοβόντουσαν οτι ο πρωθυπουργός θα βρεθει εκτεθειμένος με νέες αποκαλύψεις.
«Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει καμία απολύτως απάντηση για το ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ και τον Θανάση Κουκάκη την περίοδο που διερευνούσε οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων» σημείωναν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεταν πως δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πως «όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα αποκαλυφθούν: Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».