Στην Ινδία ο Μητσοτάκης -Οι συναντήσεις με Μόντι και το ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ, οι τομείς συνεργασίας - iefimerida.gr

Στην Ινδία ο Μητσοτάκης -Οι συναντήσεις με Μόντι και το ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ, οι τομείς συνεργασίας

Ναρέντρα Μόντι, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ναρέντρα Μόντι, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία βρίσκεται ψηλά στην διπλωματική ατζέντα της κυβέρνησης, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει μεγάλη σημασία στην σημερινή επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην χώρα της Ασίας.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει τον Αύγουστο στην Αθήνα, όταν υπέγραψαν με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών με στόχο την διεύρυνση της συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία. Σήμερα, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο κ. Μόντι υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νέο Δελχί, ενώ το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ

Φιλοδοξία της Ελλάδα είναι να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, αποτελώντας την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη. Το σχέδιο του Οικονομικού Διαδρόμου παρουσιάστηκε κατά την Προεδρία της G20 από την Ινδία τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά την συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει ένα δίκτυο μεταφορών (από πλοία μέχρι σιδηροδρομικές γραμμές) που θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα οδικά και θαλάσσια δίκτυα και διαδρομές.

Οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν Ελλάδα και Ινδία

Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που αναζητά η Ινδία προς την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο αποκομίζοντας οφέλη και σε γεωπολιτικό επίπεδο, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Οι δυο χώρες συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους στην άμυνα και τον πολιτισμό, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται μαζί με τον πρωθυπουργό στην Ινδία και εστιάζουν στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας.

Στη Βομβάη την Πέμπτη ο πρωθυπουργός

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Τα πρώτα ανοίγματα στον επιχειρηματικό τομέα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία να γίνουν επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες. Ενδεικτικό των περιθωρίων ανάπτυξης αυτής της σχέσης με την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη είναι το γεγονός πως παρότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ