Στην Αθήνα σήμερα η Μελόνι- Συνάντηση με τον Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας - iefimerida.gr

Στην Αθήνα σήμερα η Μελόνι- Συνάντηση με τον Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι  σε προηγούμενή τους συνάντηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι σε προηγούμενή τους συνάντηση/ Φωτογραφία Aρχείου: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με επίκεντρο το μεταναστευτικό και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Ιταλίδα ομόλογό του, με την οποία θα έχει δείπνο εργασίας και αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς σημαντικά θέματα και για τις δύο πλευρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευκαιρία για μια συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας αποτελεί το αποψινό δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου στην πρωθυπουργό της Ιταλίας, όπως επισημαίνουν πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζουν ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ψηλά στην ατζέντα της Μελόνι το Μεταναστευτικό

Η Ιταλία πρωθυπουργός είναι έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα στην Αθήνα για να επιτύχει κοινό βηματισμό απέναντι στο μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού. Η Μελόνι γνωρίζει ότι Ρώμη και Αθήνα σηκώνουν το βάρος της παράτυπης μετανάστευσης και του προσφυγικού και επιδιώκει να καταλήξει σε μια κοινή πορεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Η Τζόρτζια Μελόνι θέτει το μεταναστευτικό ως κύριο θέμα όλων των επαφών της σε διπλωματικό επίπεδο και η επίσκεψη στην Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εκτιμά ότι η πολιτική της ΕΕ επί του παρόντος φαίνεται να αλλάζει προς μια κατεύθυνση που θα βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την μετανάστευση, καθώς πλέον στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται μόνο το θέμα της ανακατανομής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και πώς η Ευρώπη θα εμποδίζει την παράτυπη μετανάστευση, σε συνεργασία με τρίτες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μελόνι δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή της στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24: «Θεωρώ, είμαι βέβαιη ότι ο μόνος τρόπος για να δράσουμε με μόνιμο τρόπο στο μεταναστευτικό είναι να συζητήσουμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, με τη συμμετοχή όλης της Ευρώπης. Ο βηματισμός άλλαξε, διότι σήμερα η ΕΕ πρώτα συζητά το πώς να παρεμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση στις μεσογειακές διαδρομές και στη συνέχεια για το πώς να ανακατανεμηθούν οι μετανάστες. Στο παρελθόν η συζήτηση αφορούσε μόνο το δεύτερο θέμα».

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της Μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές - ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά. Στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΕΛΚ

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επισήμανε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών «θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας». Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το θέμα των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει ότι η Μελόνι διεκδικεί ένα αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε η Ιταλία και άλλες χώρες να μην περιοριστούν από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Υπογραμμίζεται ότι «η Τζόρτζια Μελόνι χρειάζεται το Παρίσι και τη Μαδρίτη. Χρειάζεται έναν συμβιβασμό με τη Γαλλία και την Ισπανία για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν είναι οι φυσικοί σύμμαχοι, ούτε αυτοί στους οποίους είχε ποντάρει η ιταλική δεξιά. Αλλά πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στους παλιούς κανόνες, που στο τέλος θα ωφελήσει μόνο τη Γερμανία». Ο ρόλος της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν την κατεύθυνση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ρώμη.

«Η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ομάδας των Συντηρητικών. Είναι επίσης σύμμαχος της Ιταλίας, δεδομένου ότι σε πολλά θέματα οι δύο χώρες έχουν ευθυγραμμισμένα συμφέροντα», γράφει το Ansa.

Αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας-Ρώμης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

 Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών, τονίζεται άλλωστε η σημασία που δίνεται στο να μετατραπεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ