Στη σύνοδο Υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της Αμυντικής Υπουργικής Διαδικασίας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Τίρανα συμμετείχε ο γ.γ. του υπουργείου Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, εκπροσωπώντας τον Νίκο Δένδια.
Όπως ανακοινώθηκε, οι κύριοι άξονες της Συνόδου αφορούσαν στις εθνικές θέσεις των κρατών μελών για το μέλλον της SEDM, στις συνέπειες του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, στην περιφερειακή ασφάλεια, στον ετήσιο απολογισμό, καθώς και στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της South-Eastern Europe Brigade Multinational PeaceForce (SEEBRIG) για το επερχόμενο έτος.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις συνέπειες των πολλαπλών προκλήσεων και απειλών, συνέπεια των εξελίξεων στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία αποτελούν τη βάση για μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας της SEDM κατά τη διετία 2025-2027, κατά την οποία διαβεβαίωσε τα συμμετέχοντα κράτη μέλη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί για τη διατήρηση και προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Πρωτοβουλίας.
Οικονόμου: Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση - και σε πλήρη συμμόρφωση - με το Διεθνές Δίκαιο
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην ελληνική υποστήριξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ακόμη, υπογράμμισε την πολύτιμη συνεισφορά της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.
Δεν παρέλειψε να τονίσει τη σπουδαιότητα του έργου που θα πρέπει να αναλάβει η Διεθνής Κοινότητα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν και όποτε επιτευχθεί τερματισμός των εχθροπραξιών.
Τέλος, επανέλαβε τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση - και σε πλήρη συμμόρφωση - με το Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό της κυριαρχίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τη συνεργασία προς το συμφέρον των λαών και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με το τέλος της Συνόδου τα κράτη μέλη της SEDM υιοθέτησαν κείμενο Κοινού Ανακοινωθέντος στο οποίο αποτυπώθηκε το έργο της Ταξιαρχίας SEEBRIG και της SEDM γενικότερα, μέσα από την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και τονίστηκε η δέσμευση των χωρών σε θεμελιώδεις αρχές και κανόνες Διεθνούς Δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της Πρωτοβουλίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ