Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων: Πολύ κοντά σε ρεκόρ ψήφων -Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία - iefimerida.gr

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων: Πολύ κοντά σε ρεκόρ ψήφων -Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής
Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αναμένεται να λάβει την θετική ψήφο από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών καθώς όλα τα κόμματα, πλην ΜέΡΑ25, έχουν τοποθετηθεί θετικά μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση θα παρέμβουν τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι υπόλοιποι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων. Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου, προκειμένου να διακριβωθεί αν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 200 ψήφοι.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Στην εκτεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε, το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τη σύγκλιση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (σύνολο 205 βουλευτές) ενώ, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται «πιο κοντά στο “ναι”».

Ψήφος αποδήμων: Οι κινήσεις που έκαμψαν τις αντιστάσεις

Προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο αυτό είχαν προηγηθεί σημαντικές κινήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις έκαμψε τις αντιστάσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικότερη εξ αυτών αφορά το δικαίωμα των κομμάτων να τοποθετούν σε τρεις από τις δεκαπέντε θέσει του ψηφοδελτίου Επικρατείας, υποψήφιους από την ομογένεια. Ένας εξ αυτών θα πρέπει να τοποθετηθεί στις 3 πρώτες θέσεις προκειμένου να έχει αυξημένες πιθανότητες εκλογής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να ικανοποιεί και το σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη. Η συγκεκριμένη νομοτεχνική ρύθμιση έγινε προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε επίσης ότι θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες έτσι ώστε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην περιορίζονται στους χώρους των Πρεσβειών και των Προξενείων αλλά να βρεθούν κατάλληλοι χώροι κοντά σε περιοχές που διαμένουν ομογενείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρικάκος: Θα δούμε τη διάθεση των Ελλήνων του εξωτερικού για τα κοινά

Μιλώντας, τη Δευτέρα σε σχετική εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή δεν είναι η ιδεώδης, αλλά αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί και να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού.

«Στις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε, «θα δούμε, το μέγεθος της διάθεσης των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στα κοινά. Οι ίδιοι με τη συμμετοχή τους πρέπει να ενθαρρύνουν και τα άλλα κόμματα να ξεφύγουν από φοβίες και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Και στο μέλλον, με όπλο τη συμμετοχή και όχι την άρνηση και την αδιαφορία, να συνεχίσουν τις πιέσεις προς τα πολιτικά κόμματα για να ολοκληρώσουν αυτό που σήμερα εμείς ξεκινάμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ