Στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.
Σχετικά ενημέρωσε το σώμα ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, απαντώντας σε αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Καστανίδη, για διεξοδική συζήτηση επί της συμφωνίας. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Κ. Γκιουλέκας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Βουλής για τη σύγκληση της επιτροπής, είπε ο κ. Τασούλας.
Τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ χαιρέτισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους Φώφη Γεννηματά από το ΚΙΝΑΛ και Αλέξη Χαρίτση από την αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη.
Πως φτάσαμε στη συμφωνία με την Ιταλία
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης βρίσκονταν στα σκαριά εδώ και μήνες και οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά το τουρκολυβικό μνημόνιο. Στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκη ενεργά ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τελικά, στις 20 Μαΐου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Καθοριστικό ήταν το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ιταλό ομόλογό του εκείνη την ημέρα. Επισήμως, η συνομιλία Μητσοτάκη-Κόντε, αφορούσε την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.
Πρόκειται για την συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο Ελλάδας και Ιταλίας. Αφορά στην καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.