Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή -Ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή -Ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης

Vouli
Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διαβίβαση της δικογραφίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο ανακριτής «έπεσε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, επαναφέρει την υπόθεση ψηλά στη δημόσια συζήτηση και αναμένεται να τροφοδοτήσει εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση.

Οι απολογίες δύο υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, έδειξαν προς τους Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, για τους οποίους ο εφέτης ανακριτής Λάρισας ζητεί να ελεγχθούν ποινικά από τη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τη πρωτοβουλία των κινήσεων στη πολιτική σκακιέρα και καλύπτει το χαμένο έδαφος μετά τις κινητοποιήσεις του χειμώνα δεν θέλει να δει εκ νέου την υπόθεση να μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο. Αναζητούνται οι κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να μην εγκλωβιστεί σε αυτό το μονοπάτι και στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν στάση αναμονής μέχρι να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Η πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ήταν ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη», ειδικά τώρα «που οι θεωρίες που διακινούνταν από την αντιπολίτευση περί μπαζώματος, συγκάλυψης, ξυλολίου, παράνομου υλικού κλπ έχουν καταρρεύσει, αποδεικνύοντας ότι η συγκάλυψη ήταν από την ανάποδη πλευρά». Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει ότι χαρακτήρισε «οδηγό» τα όσα συνέβησαν με την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο.

Οι διαφορές της υπόθεσης Καραμανλή και Τριαντόπουλου

Ωστόσο, οι υποθέσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Τριαντόπουλου έχουν ουσιαστικές διαφορές και γι’ αυτό απαιτούνται άλλοι χειρισμοί. Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως για τον πρώην υπουργό Μεταφορών δεν περιγράφεται συγκεκριμένο αδίκημα και δεν υπάρχει πόρισμα βάση του οποίου μπορεί να γίνει παραπομπή. Θα πρέπει τα κόμματα που θα μελετήσουν τη δικογραφία να περιγράψουν το αδίκημα και να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία. «Αν περιγράφεται ένα αδίκημα που βασίζεται στην ουσία της δικογραφίας θα διευκολύνουμε τη διαδικασία», διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη. Αλλά, όπως συμπληρώνουν, αν προκύπτει πλημμέλημα και επιχειρήσουν να το παρουσιάσουν ως κακούργημα «δεν θα το δεχθούμε», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται η κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει δικό της πόρισμα και κατηγορητήριο. Βέβαια, κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν πως αν προκύπτει από τα στοιχεία παραπομπή του κ. Καραμανλή στη δικαιοσύνη, αυτό θα συμβεί, αφού ούτε η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί κατηγορίες πως επιχειρεί να καλύψει τον κ. Καραμανλή, ούτε το επιθυμεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα και η διαδικασία της προανακριτικής θα είναι διαφορετική από την υπόθεση Τριαντόπουλου, διότι θα χρειαστούν ορισμένες συνεδριάσεις και καταθέσεις μαρτύρων. Η έλλειψη πορίσματος από τη δικαιοσύνη απαιτεί να διατυπωθεί από την προανακριτική πριν οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, τα οποία είναι κατηγορούμενοι, απολογήθηκαν λίγο πριν από το Πάσχα για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών. Φέρονται να επέρριψαν ευθύνες στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, λέγοντας ότι γνώριζαν για την πλημμελή ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και για την έλλειψη προσωπικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ