Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «πρέπει να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του γερμανικού ιδρύματος Hanns Seidel Foundation, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που «να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία ή απροθυμία». Στην συζήτηση της εκδήλωσης το κύριο θέμα ήταν το πως θα κινηθεί η Ευρώπη μετά την κρίση του κορωνοϊού και το αν αυτή η κρίση θα ενώσει τις χώρες, ή θα δημιουργήσει μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων».
«Η έκταση και οι επιπτώσεις της κρίσης, είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Άλλωστε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι αρκετά έτοιμη και ισχυρή για να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Ο εχθρός είναι κοινός, επομένως απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ουσιαστικές, τολμηρές, ανάλογες της σοβαρότητας της κατάστασης, απαλλαγμένες από περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος», είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:
«Η Ευρώπη σε αυτήν την κρίση έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά, σε αντιδιαστολή με τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία. Οι υπουργοί Οικονομικών, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έλαβαν σημαντικές και γρήγορες αποφάσεις, με πρωτόγνωρα μέτρα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούρια εργαλεία, να ριχτούν στη μάχη κι άλλα όπλα - και αυτή είναι η θέση της χώρας».
«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει σε ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης με αρκετούς πόρους, που θα προσφέρει κυρίως επιχορηγήσεις, με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται κυρίως από κοινό δανεισμό - κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο εξασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, με ομοιόμορφη κατανομή του κόστους προσαρμογής στις σημερινές και μελλοντικές γενεές φορολογούμενων». Μια τέτοια απόφαση, ευχήθηκε ο κ. Σταϊκούρας να ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής.
«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, πρέπει να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία ή απροθυμία. Αυτό περιμένουν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη», υπογράμμισε. «Μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση, οφείλουμε να γυρίσουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στην οικονομία», κατέληξε ο υπουργός.
Φέρμπερ: Θέλουμε θαρραλέο πρόγραμμα
Από την πλευρά του, ο Μάρκους Φέρμπερ ξεκαθάρισε, πως δεν υπάρχει κράτος που να μην το αφορά η κρίση. Σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή, «χρειαζόμαστε ένα τεράστιο, θαρραλέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με χρηματοδοτικά μέσα», ενώ ευχήθηκε να καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε αποφάσεις και να στείλουν ένα πρώτο μήνυμα ελπίδας. Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν είναι και τόσο αισιόδοξος ότι θα συμφωνήσουν σε όλα. Σε ερώτηση για το ευρωομόλογο, διατύπωσε τη θέση ότι δεν χρειάζονται νέες διεργασίες. Το ζητούμενο δεν είναι να δοθούν νέα δάνεια στα κράτη, αλλά να βοηθηθούν να επενδύσουν.