«Το 3ο Γυμνάσιο που απέκτησε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί ένα βιοκλιματικό σχολείο» τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ένα νέο, σύγχρονο, καινοτόμο, βιοκλιματικό σχολικό κτίριο παρέδωσαν οι «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για το 3ο Γυμνάσιο του Δήμου, στο οποίο με τη νέα χρονιά θα φοιτούν 360 μαθητές.
Μάλιστα, στην οροφή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, υπάρχει φυτεμένο δώμα, που συντελεί στην ανάσχεση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και στη βελτίωση του μικροκλίματος. Επίσης, στο κτίριο εφαρμόστηκαν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως κεντρικό σύστημα χειρισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού, θερμικά ηλιακά συστήματα, βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, διαχείριση ομβρίων υδάτων, δεξαμενές συλλογής ομβρίων και συγκρότημα αξιοποίησης βρόχινου νερού για πότισμα.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Το 3ο Γυμνάσιο που απέκτησε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί ένα βιοκλιματικό σχολείο, το οποίο θα αποτελέσει κατασκευαστικό πρότυπο για τα σχολεία του μέλλοντος. Σε συνδυασμό με το νέο κτίριο του 3ου Λυκείου, που είχε παραδοθεί πέρυσι προς χρήση και είναι ήδη σε λειτουργία, η Νέα Φιλαδέλφεια πρωτοπορεί σε σχολικές εγκαταστάσεις.
Σταϊκούρας: Στόχος να ενισχύσουμε το κτιριακό απόθεμα των σχολείων
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μιλάμε με έργα για την πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών τονισε ο κ. Σταϊκουρας και πρόσθεσε "Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το κτιριακό απόθεμα των σχολείων μας, αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων βιώσιμων κατασκευών, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι απαραίτητο να συμβαδίσει με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κοινωνιών. Το βιοκλιματικό 3ο Γυμνάσιο της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί μία πρωτοπόρα δράση σε αυτό τον αγώνα. Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Νέας Φιλαδέλφειας με τα δύο αυτά νέα σχολικά κτίρια, η μαθησιακή διαδικασία αποτελεί πλέον και μία νέα, καινοτόμα εμπειρία αειφορίας».
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι «οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. ανταποκρίνονται με απόλυτη επάρκεια στις προτεραιότητες, που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τα σχολεία του μέλλοντος. Τα σχολεία που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τα προγράμματα της ΚΤΥΠ εξασφαλίζουν ένα άριστο σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές, αλλά και τις βέλτιστες συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να επιτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Το 3ο Γυμνάσιο που απέκτησε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα».
Οι προδιαγραφές του σχολείου
Το κτίριο, δυναμικότητας 360 μαθητών, αποτελείται από τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π, όπου οι δύο περιλαμβάνουν τους χώρους διοίκησης, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια που αναπτύσσονται σε ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο, ενώ η τρίτη πτέρυγα περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς της χώρους που αναπτύσσονται σε ισόγειο και υπόγειο.
Το υπόγειο περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικούς χώρους και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το ισόγειο περιλαμβάνει 2 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κεντρικό υπόστεγο χώρο, κυλικείο, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, ιατρείο - αναρρωτήριο, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, 2 κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.
Το κτίριο έχει αντιμετωπιστεί βιοκλιματικά επίσης ως προς τον προσανατολισμό, την ηλιοπροστασία, τον φυσικό φωτισμό - αερισμό, τη μόνωση και τη φύτευση. Πιο συγκεκριμένα, το κτίριο εκτείνεται στον άξονα ανατολής - δύσης, ώστε οι κύριοι χώροι που περιλαμβάνονται να έχουν κυρίως βόρειο και νότιο προσανατολισμό. Κατά μήκος της νότιας πλευράς του κτιρίου, δημιουργούνται ημιυπαίθριοι χώροι, πρόβολοι και αρχιτεκτονικές προεξοχές, ώστε να παρέχεται ηλιοπροστασία στα ανοίγματα, ενώ παράλληλα, για την ενίσχυση της σκίασης, κατασκευάζονται κατάλληλα σκίαστρα με σταθερές περσίδες, στις περιοχές των ανοιγμάτων.
Σε όλους τους κύριους χώρους παρέχεται επαρκής φυσικός φωτισμός και αερισμός μέσω των κύριων φωτιστικών επιφανειών, αλλά και μέσω των φεγγιτών στα ψηλότερα σημεία των εξωτερικών τοίχων και στα υπερυψωμένα τμήματα του τελευταίου ορόφου.