Με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς δημοψήφισμα για τις διαγραφές ολοκληρώθηκε η θυελλώδης διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς αποχώρησε η Ομπρέλα (ομάδα Τσακαλώτου), έφυγε από το κόμμα ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ οι ομάδες της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα με αιχμηρές επιστολές κατά Κασσελάκη ανακοίνωσαν πως μένουν μέχρι ...να φύγουν.
Κασσελάκης: Τσακαλώτος, Πέρκα και Κούλογλου να δώσουν πίσω τις έδρες τους
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος έκανε πρωτοφανή επίδειξη δύναμης το τελευταίο διήμερο, στη σύντομη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή, κάλεσε τους δύο βουλευτές της Ομπρέλας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι θα ανεξαρτητοποιηθούν από τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα. Μάλιστα ζήτησε και από τον Στέλιο Κούλογλου να δώσει πίσω στο ΣΥΡΙΖΑ την έδρα του στην ευρωβουλή.
Τσακαλώτος και Πέρκα δεν παραδίδουν τις έδρες τους
«Οχι» στο τελεσίγραφο Κασσελάκη απαντούν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς σύμφωνα με πηγές οι δύο βουλευτές της Ομπρέλας δεν προτίθενται να παραδώσουν την έδρα τους. Εχουν παραιτηθεί από το κόμμα και δεν τους δεσμεύει το κατασταστικό, υποστηρίζουν.
Πίσω στο θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές
Με τους 4 προς διαγραφή (Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα) να αποχωρούν από το κόμμα, μπήκε τέλος και στον πόλεμο που ξέσπασε μετά την απόφαση Κασσελάκη για εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές.
Από το βήμα της ΚΕ ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε πίσω στο θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, καθώς ενσωματώθηκε τροπολογία στην τελική απόφαση. Ετσι αποσύρθηκε το δημοψήφισμα ως αχρείαστο και πλέον το μόνο όργανο που θα έχει τη δυνατότητα διαγραφών είναι το Πειθαρχικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να ωθήσει στην έξοδο τους αντιπάλους του, στους οποίους εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση και καταφέρθηκε εναντίον τους με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αφού τους αποκάλεσε, μεταξύ άλλων, «Αριστερά πουμαρό» και «Πέμπτη Φάλαγγα της ΝΔ».
«Δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει λόγος. Θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης και σας λέω πως με βρίσκει σύμφωνο η παρακάτω διατύπωση: “Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα”. Οι κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ομπρέλα: Αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ -Ανοιχτό παράθυρο για νέο κόμμα
Η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Ομπρέλα με επιστολή της έκανε γνωστό πως τα μέλη της αποχωρούν από το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στο κείμενο που υπέγραψαν, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά Κασσελάκη και νεοπροεδρικών και αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς επίσης και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, οι οποίοι συγκαταλέγονται στα στελέχη που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή. Επίσης το κείμενο αποχώρησης υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης (σσ: αμφότεροι είχαν παραιτηθεί από το κόμμα την Παρασκευή), Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Γιαννακάκη, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τασία Χριστοδουλοπούλου κ.ά.
Δεδομένης της αποχώρησης των δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την ανεξαρτητοποίηση τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από 47 μέλη θα αριθμεί πλέον 45.
«Μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς»
Στο κείμενο τα 46 μέλη της ΚΕ που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκούν σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος αναφέροντας ότι «ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια πολιτικής και κοινωνικής επιρροής».
Προσθέτουν ότι η ομιλία του κ. Κασσελάκη στην ΚΕ «ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφορά» και κάνουν λόγο για «πρακτική του τραμπισμού». Αναφέρουν ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν ότι «προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την "απομπομπή", όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος».
Αναφέρουν ότι «επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος». Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, τονίζουν: «Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Εν είδει τελεσίγραφου «προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς», σχολιάζουν: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της».
Σφοδρή επίθεση σε Κασσελάκη από την ομάδα Αχτσιόγλου
Σκληρή κριτική άσκησαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής στελέχη περί την Έφη Αχτσιόγλου, εξηγώντας παράλληλα την αποχώρησή τους χθες από τη συνεδρίαση του οργάνου. Το κείμενο υπογράφουν: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική» αναφέρουν και ακολούθως εξηγούν: «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το "άρρωστο" κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην "κομματίλα", το "πουμαρό", την "πέμπτη φάλαγγα". Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε».
«Χρησιμοποίησε σχήματα από τη φαρέτρα της alt right» [ακροδεξιά]
Υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η "πατριωτική αριστερά" δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την "κυβερνώσα αριστερά" δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί "φλυαρίας" σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική».
Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του "εσωτερικού εχθρού". Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.
Τεμπονέρας: Παραμένω στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν δίνω λευκή επιταγή
Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν χθες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξήγησαν σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη της, Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.
Στην κοινή τους δήλωση διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με την χθεσινή ομιλία του προέδρου του κόμματος καθώς και στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.
Παράλληλα τονίζουν πως «είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά» και ξεκαθαρίζουν «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».
Εφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τζουμάκας
Με αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη συνόδευσε την δήλωση αποχώρησής του από το κόμμα, ο Στέφανος Τζουμάκας.
Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».
Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».
Αργά το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης.
Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση με δύο λευκά.