Διχαστικό και τοξικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δύο μόλις 24ωρα μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του.
Επιβεβαιώνονται έτσι όσοι έλεγαν ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τον νέο πρόεδρο.
Άλλωστε, ο έμπειρος Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τον προειδοποιήσει στο τετ α τετ που είχαν: «Να χαρείς αυτές τις μέρες δίχως ενοχές, γιατί στην πολιτική οι χαρές δεν είναι περίσσιες και οι δυσκολίες είναι συνεχόμενες».
Οι αντιδράσεις -που φάνηκαν ήδη από το βράδυ της εκλογής του με τα σχόλια στελεχών όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- ξεδιπλώνονται διαρκώς, ενώ άρχισαν και οι πρώτες αποχωρήσεις από το κόμμα.
Η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι νέος «Κένεντι», όπως είπε ο αδελφός του, ή κάτι μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, ή ακόμη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε ως αριστερό κόμμα και μετεξελίχθηκε «από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ», όπως εκτίμησε ο Στέλιος Κούλογλου.
Το «όχι» Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε με ενωτική διάθεση πάντως, καθώς διατήρησε τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προσκάλεσε την αντίπαλό του, Έφη Αχτσιόγλου, να αναλάβει όποια θέση επιθυμεί, πλην όμως συνάντησε την ευγενική, πλην κατηγορηματική άρνησή της.
«Στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν θέλω να αναλάβω θέση. Δεν έχω την ενέργεια αυτή τη στιγμή. Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει ενέργεια και πότε όχι» απάντησε εκείνη, επικαλούμενη τον μεγάλο φόρτο εργασίας που είχε η προεκλογική μάχη για τις εσωκομματικές εκλογές.
Τα πυρά Φίλη και η παρομοίωση με Τραμπ
Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1-Καλημέρα Ελλάδα) χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάτι μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή, ακόμη χειρότερα, είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με τον Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός”» είπε ο κ. Φίλης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δηλώσεις αυτές, με τις οποίες διαφώνησε δημόσια η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτά που είπε ο κ. Φίλης, κλιμάκωσαν το μπαράζ κριτικής που έχουν ασκήσει με το... καλημέρα στον Στ. Κασσελάκη οι «συνήθεις ύποπτοι» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο.
Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι οι αοριστολογίες Κασσελάκη είναι «προοπτική εξαΰλωσης» για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Τζουμάκας σημείωσε ότι είναι μεταβατικός πρόεδρος, ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν έχει τη γνώση ούτε την εμπειρία να διοικήσει ένα κόμμα». Αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης (πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας Τσίπρα) έσπευσε να υποστηρίξει ότι «ο Τσίπρας ''φύτεψε'' τον Κασσελάκη», για να προσθέσει ότι «δεν είναι μόνος του ο κ. Κασσελάκης. Κάποιοι τον έφεραν και κάποιοι τον στήριξαν» και πως «πολιτικά δεν νομίζω ότι καλύπτει ένα κενό. Καλύπτει ένα ψυχολογικό κενό, τάζει νίκη, τάζει ότι είναι ένας αρχάγγελος, ο οποίος θα νικήσει τον Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βαρεμένος σημείωσε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης ξεπερνάει σε επικοινωνία τον Μητσοτάκη, αλλά πρέπει να μάθουμε τι θέλει, πρέπει να συζητήσουμε, να πει θέλω να πάω εκεί τη χώρα».
Σε όλα αυτά απάντησε ο Νίκος Καρανίκας, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένη παρέα» τους κ.κ. Φίλη, Σταθάκη, Βίτσα, Σκουρλέτη.
Οι αποπομπές που προκάλεσαν γκρίνια
Ταυτόχρονα, η επιλογή Κασσελάκη να ορίσει νέο εκπρόσωπο Τύπου τη Δώρα Αυγέρη, στη θέση του Στέργιου Καλπαδάκη, και διευθυντή της ΚΟ τον Γιώργο Τσίπρα, στη θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου -όχι μόνο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση αλλά με τους άμεσα ενδιαφερόμενους να το μαθαίνουν από τα ΜΜΕ-, προκάλεσε επίσης ενστάσεις.
Η Αννέτα Καββαδία (πρώην βουλευτής και στέλεχος της Ομπρέλας) σχολίασε πως «οι… καρατομηθέντες ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την τύχη τους» και πρόσθεσε πως «πάλι καλά που δεν τράκαραν οι άνθρωποι, αφού έμαθαν το νέο ακούγοντας ραδιόφωνο την ώρα που οδηγούσαν».
Πιο αιχμηρός, ο Πάνος Λάμπρου σε ανάρτησή του παρομοίασε τον Στέφανο Κασσελάκη με αφεντικό Ανώνυμης Εταιρείας που απολύει δύο της διεύρυνσης.
Οι πρώτες αποχωρήσεις
Την ίδια ώρα ξεκίνησαν οι πρώτες αποχωρήσεις στελεχών ή συμπορευόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου παραιτήθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι δεν ταυτίζεται πολιτικά και ιδεολογικά με το κόμμα πλέον. Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι η εκλογή προέδρου από τη βάση είναι ξένη για την Αριστερά και καταδίκασε τα φαινόμενα «πολακικού τραμπουκισμού» που ελέγχουν το κόμμα και το οδηγούν σε βαθιά κρίση.
Εξάλλου, την απεμπλοκή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και το τέλος της συνεργασίας του με το think tank Υγείας ανακοίνωσε και ο υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Μάλιστα, άφησε δηλητηριώδεις αιχμές κατά Κασσελάκη, λέγοντας πως «δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας» και πως τα συνθήματα και οι γενικόλογες αναφορές του «τα βρίσκουμε στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών), όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού».
Σε αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» στον ΣΥΡΙΖΑ, να προστεθεί ότι παραιτήθηκε επίσης ο διευθυντής της «Αυγής» Σπύρος Ραπανάκης, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου.