Σκληραίνει η αντιπαράθεση του Μεγάρου Μαξίμου με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση έχει επιλέξει να στρέψει τα βέλη της κατά της Χαριλάου Τρικούπη, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να επεκτείνει την κυριαρχία της στο χώρο του κέντρου. Τον τόνο έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά και η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, έχουν οδηγήσει το κυβερνητικό επιτελείο στην εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα επαναφέρει ως βασικό αντίπαλο της κεντροδεξιάς παράταξης το ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν αυτό δείχνει να υπολείπεται αρκετές μονάδες από τη ΝΔ. «Αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως Αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, επιχειρώντας να ταυτίσει την θέση που επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης με την τακτική του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2019-2023. Επιχειρηματολογώντας ο κ. Μαρινάκης προσωποποίησε την επίθεση σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρότι απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο «που ξεκινάει με τη στήριξη του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Ένα πανεπιστήμιο εθνικής σημασίας. Και θα έπρεπε αυτό ένας απόφοιτός του να το γνωρίζει».
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, σήκωσε αμέσως το γάντι με τον εκπρόσωπο του κόμματος Θανάση Γκλαβίνα να υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση «αναζητούν έναν νέο αντίπαλο ώστε να του προσδώσουν χαρακτηριστικά που είχε ο προηγούμενος και τον καθιστούσαν εύκολο αντίπαλο» τονίζοντας ότι «αυτό δεν ισχύει με το ΠΑΣΟΚ». Η δημιουργία ενός νέου δίπολου με την Χαριλάου Τρικούπη να πρωταγωνιστεί στη μία από τις δύο πλευρές, εκατό ημέρες πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί και τους δικούς της σχεδιασμούς, καθώς θέλει να αναδειχθεί ως η εναλλακτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ευθυγραμμισμένος με την κομματική γραμμή εμφανίστηκε στη Βουλή και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι «είναι μεγάλο λάθος που η κυβέρνηση σπεύδει να υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις όταν θα μπορούσε να κάνει μια σοβαρή δουλειά γύρω από το άρθρο 16».
Πάντως, από νωρίς το κλίμα στην επιτροπή της Βουλής ήταν ηλεκτρισμένο, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό και να κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ο υπουργός Παιδείας επέστρεψε τα βέλη μιλώντας για υποκρισία από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τον πλήρη έλεγχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσθέτοντας ότι η αποκατάσταση της Παιδείας ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας θα επέλθει μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16.