Για το κλείσιμο της εφημερίδας «Αυγή» και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αναφέρθηκε σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open.
Αναφερόμενος στις αιχμές που άφησαν εναντίον του πηγές της Κουμουνδούρου με αφορμή την κριτική που άσκησε στην ηγεσία Κασσελάκη, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «από ότι φαίνεται ποινικοποιούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν έχουμε μάθει να μετέχουμε σε κόμματα που δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, δεν λειτουργούν τα όργανα, δεν είναι αποαγορευμένο να εκφράζεις την πολιτική σου άποψη και να μην υπάρχει και πολιτικό βήμα για να την εκφράσεις». Ο ίδιος απάντησε θετικά στην ερώτηση αν για όλα αποφασίζει ο κ. Κασσελάκης χωρίς να ρωτάει κανέναν. «Αυτό δεν είναι ένας πολιτικός φορέας που προωθεί τη δημοκρατία, τον διάλογο, τη συλλογικότητα. Κι αυτό πολιτικά το πληρώσαμε στις ευρωεκλογές και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες», είπε.
Για το κλείσιμο της «Αυγής»
Ερωτηθείς για το «λουκέτο» στην Αυγή, ο Χρήστος Σπίρτζης δεν θέλησε αρχικά να τοποθετηθεί, ενώ αποκάλυψε μια άγνωστη ιστορία του πατέρα του, ο οποίος έφευγε από την περιοχή που έμενε για να αγοράσει την ιστορική εφημερίδα. «Έχει ένα ιστορικό βάρος και έναν συναισθηματισμό η “Αυγή” για τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πως θα το χειριστούμε».
Ακόμη, τόνισε πως «δεν συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος» για την «Αυγή». Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι ήταν απόφαση του εκτελεστικού γραφείου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για αποφασιστικό όργανο «και ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αντικαταστατικά». «Άλλα ορίζει το καταστατικό του κόμματος για το πώς ορίζεται το εκτελεστικό γραφείο», είπε.
Σπίρτζης: Τεράστια η υπομονή που έχουμε κάνει με αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για την απόφαση των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα να παραιτηθούν από τα όργανα του κόμματος ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «είναι πραγματικά τεράστια η υπομονή που έχουμε κάνει με αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να κρατηθεί γενικά ο χώρος γιατί νομίζω ότι η παρακμή που ζούμε το τελευταίο διάστημα δεν αποσαθρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευρύτερα και τον προοδευτικό χώρο αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη όχι όσοι μιλούν και καταθέτουν με ειλικρίνεια την πολιτική τους άποψη. Εγώ απορώ με τους συντρόφους μου που δεν μιλούν. Άλλοι γιατί φοβούνται, άλλοι γιατί θέλουν να διαπραγματεύονται αενάως με την εκάστοτε ηγεσία. Εγώ δεν θα ακολουθήσω μία τέτοια διαδρομή. Δεν υπάρχει περίπτωση να σιωπήσω«, είπε και αφήνοντας κι άλλες αιχμές τόνισε: «Νομίζω ότι κάποιοι το μόνο που κάνουν είναι -προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη- είνια να ανακαλύπτουν συνεχώς εσωτερικούς εχθρούς και να υπάρχει εσωστρέφεια».
Σπίρτζης για «μαύρο» χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κασσελάκης και Αποστολάκης να πάνε στον εισαγγελέα»
Αναφερόμενος στις βόμβες Κασσελάκη για «μαύρα» λεφτά στο ταμείο του κόμματος, ο κ. Σπίρτζης, άφησε νέες αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί εσωστρέφεια και να μην απολογηθεί για τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την ήττα των Ευρωεκλογών».
«Παροτρύνω και τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Αποστολάκη να πάνε στον εισαγγελέα. Αν έχουν στοιχεία για “μαύρα ταμεία” στον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να πάνε στον εισαγγελέα», σημείωσε. Άφησε δε σαφείς αιχμές κατά του κυρίου Αποστολάκη λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό κόμμα, ούτε στρατός, ούτε ναυτικό «και θα λέμε την άποψή μας όποτε και όπου θέλουμε».
Σχετικά με τις απομακρύνσεις όσων εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για στοχοποίηση «με ένα τρόπο που θυμίζει φασίζουσες λογικές και αντιλήψεις».
Πρόταση Σπίρτζη για σύμπραξη της Κεντροαριστεράς
Για την σύμπραξη της Κεντροαριστεράς είπε πως «σήμερα είναι αναγκαιότητα οι προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουν δημόσια και να εκφραστούν ενιαία». Πρότεινε την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, στην οποία θα συμμετάσχουν τα υπάρχοντα κόμματα του. «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αποκλεισμός σε σχέση με όσους μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο. Όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα», είπε.
«Ο ηγέτης αυτού του φορέα θα εκλεγεί από τη βάση και οι όποιες πολιτικές διαφωνίες υπάρχουν επίσης θα αποφασιστεί η κεντρική γραμμή από τη βάση», επισήμανε.