Εσωκομματικό «μορατόριουμ» μέσα στο καλοκαίρι και έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου από το φθινόπωρο αποφάσισαν τα μέλη της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής δέχθηκαν την διαβεβαίωση της Φώτης Γεννήματα ότι το Σεπτέμβριο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία και έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει τις διαδικασίες που θα γίνουν εντός του 2021 -πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο.
«Μέχρι τότε δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων», είπε με έμφαση η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και διαμήνυσε ότι είναι λάθος να νομίζουν κάποιοι «ότι κερδίζουν χώρο με το κλίμα εσωστρέφειας που τροφοδοτούν», αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Στη συνεδρίαση της ΚΟ άνοιξε πάντως και το θέμα του μητρώου των στελεχών, δηλαδή του εκλογικού σώματος που θα κληθεί να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Αφορμή υπήρξε μια αναφορά του γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου σε συνέντευξη του όπου μεταξύ άλλων άφησε να εννοηθεί ότι προφανώς θα υπάρξει μια “κρησάρα” επιλογής καθώς «δεν μπορεί να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ «ο Αδωνις και ο Κύρτσος».
Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ όπως ο Δημ. Κωνσταντόπουλος, η Νάντια Γιαννακόπουλου, η Εύα Καϊλή κλπ έθεσαν το θέμα ζητώντας να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Κεγκέρογλου, διατυπώνοντας ευθέως την αντίθεσή τους σε λογικές «κλειστού μητρώου» στελεχών ώστε να είναι ελεγχόμενο. Η Φώφη Γεννήματα είχε απαντήσει εμμέσως στην πρωτολογία της λέγοντας πως στην ειδική σύνοδο της ΚΕ το Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν τα πάντα και πως «είναι προφανές ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και ανοικτή».
Τοποθετήθηκε ξανά στη δευτερολογία της - μετά την κριτική βουλευτών - λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οσοι έχετε αγωνία, να σας θυμίσω ότι με λένε Φώφη Γεννήματα, δεν χρειάζεται να ξανασυστηθούμε», υπονοώντας ότι είναι από παράδοση υπέρ των ανοικτών και δημοκρατικών διαδικασιών. Στελέχη της Χ. Τρικούπη τόνιζαν προς το iefimerida.gr πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν ανοικτά μητρώα. «Εμείς κανένα σκοπό ούτε να ελέγξουμε διαδικασία ούτε να περιορίσουμε τη συμμετοχή» σημείωναν. Διευκρίνιζαν δε πως, όπως συνέβαινε και παλαιότερα, θα μπουν κάποιες αυτονόητες παράμετροι, όπως το να γραφτεί όποιος θέλει να ψηφίσει σε κάποια φόρμα ως μέλος ή ως φίλος του κόμματος. Έσπευδαν μάλιστα να συμπληρώσουν ότι ούτε η Γενηματά σκέπτεται να περιορίζει την διαδικασία και υποστήριζαν πως «όσο πιο ανοικτή είναι, τόσο η Φώφη κερδίζει».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας τον λόγο, απέφυγε να μπει στα εσωκομματικά, λέγοντας πως «εγώ παγίως στην ΚΟ μιλώ για τα θέματα αρμοδιότητος μου» και ενημέρωσε την ΚΟ για την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα. Ωστόσο, άφησε αιχμές κατά της Φ. Γεννηματά λέγοντας πως «άκουσα βολές κριτικής, αλλά περίμενα να συνοδεύονται και από βολές αυτοκριτικής» για να προσθέσει: αφού τα βρήκατε όλα καλά στο εσωτερικό, θα σας μιλήσω για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Ο Α. Λοβέρδος πάντως, τοποθετήθηκε ευθέως στο θέμα του Μητρώου Στελεχών. «Άκουσα για το Μητρώο. Θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο, ωστόσο είναι σαφές ότι η διαδικασία του 2017 θα είναι η βάση της συζήτησης και δεν πρόκειται να κάνω ούτε μισό βήμα πίσω από αυτό» είπε με έμφαση. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη επιλογή είναι το ανοικτό μητρώο, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την εσωκομματική διαδικασία που εγκαινίασε το 2004.
Ανδρουλάκης: Πολιτικό restart της παράταξης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αναφορά στην αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας «να αναδείξουμε το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί με λογική λαϊκισμού, μιλούν για Πάσχα στο χωριό ενώ όλα τα στοιχεία είναι απαγορευτικά» όπως και να βγει μπροστά για τα κορωνοπάρτι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα καταδικάσει, εμείς θα καρπωθούμε τους πολίτες με τη φωνή της λογικής. Όσο η αντιπολίτευση είναι στοχευμένη και σοβαρή σε συνδυασμό με την φθορά της κυβέρνησης και την ελλιπή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς μόνο να κερδίσουμε θα έχουμε».
Αναφορικά με τα μητρώα, τόνισε πως «δεν συζητάμε για κλειστές διαδικασίες, εμείς κάναμε την αρχή, πρέπει να είναι μια πολιτική γιορτή της δημοκρατίας και να κάνουμε πολιτικό restart της παράταξης» για να προσθέσει: «Πρέπει να σημειώσω ότι η ίδια η Φώφη έχει πει για εσωκομματικές εκλογές μέσα στο 2021, δεν χρειάζονται διάφοροι παράγοντες γύρω-γύρω να δημιουργούν νεφελώματα».
Όσο για το ιδεολογικό πρόταγμα ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Η σοσιαλδημοκρατία έχει χαρακτήρα: Από το σοσιαλδημοκρατικό κέντρο μέχρι την προοδευτική αριστερά. Η αυτονομία έχει να κάνει και με την ισχύ. Θα επιβάλουμε την αυτόνομη παρουσία μας μέσω των υψηλών ποσοστών μας».
Φωνές κριτικής για την αντιπολιτευτική τακτική
Στη συνεδρίαση της ΚΟ είχε ενδιαφέρον και η κριτική που άσκησαν κυρίως γυναίκες βουλευτές, (Γιαννακοπούλου, Καϊλή, Κεφαλίδου) σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ που όπως άφησαν να διαφανεί «μπατάρει» σε σχέση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Εύας Καϊλή στην περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου: «Αδικήθηκε...» είπε η ευρωβουλευτής η οποία εκείνη την περίοδο ήταν βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ήταν από εκείνους που είχαν ταχθεί ανοικτά υπέρ της παραίτησης του τότε πρωθυπουργού.
Επίσης, η Εύα Καϊλή στην τοποθέτησή της επεσήμανε εμμέσως ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να αποκλείει περιπτώσεις συγκυβερνήσεων φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική της ευρωβουλής, όπου η σοσιαλιστική ομάδα παίρνει πολύ συχνά κοινές πρωτοβουλίες με βουλευτές του ΕΛΚ, λιγότερες με φιλελεύθερους και πράσινους και σχεδόν καθόλου με την ευρωομάδα της Αριστεράς.
Η Φώφη Γεννηματά ξέκοψε την προοπτική συγκυβέρνησης ωστόσο για μια ακόμη φορά. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι «θλιβερό δεκανίκι, σε κατ' όνομα "συγκυβερνήσεις"» σπεύδοντας να διαμηνύσει πως «αυτοί που μεταγράφουν τον εαυτό τους για μια καρέκλα εξουσίας, δεν μπορούν να μεταγράψουν και το κόμμα».
Πρόσθεσε δε πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή αυτή την περίοδο, πέρα από την ενασχόληση με προβλήματα των πολιτών και της χώρας και η εσωστρέφεια, αντικειμενικά βολεύει τα σχέδια των πολιτικών αντιπάλων. Υποστήριξε μάλιστα ότι «πρέπει να είναι σε όλους καθαρό ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν αναζητούν συνεργασίες, κερκόπορτα αναζητούν» υπονοώντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν το ΚΙΝΑΛ κόμμα-δορυφόρο, επιδιώκουν την πολιτική του συμπίεση και την απορρόφηση των ψηφοφόρων του.
Σε γενικές γραμμές πάντως οριζόντια ήταν η πεποίθηση ότι «βασικό μέλημα του ΚΙΝΑΛ από τώρα μέχρι το φθινόπωρο είναι το πώς θα επικοινωνήσουμε τη δουλειά μας πώς δεν θα παράγουμε εσωστρέφεια», ώστε τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις αλλά και η Ειδική Σύνοδος της ΚΕ το φθινόπωρο «να μας βρει στο καλύτερο δυνατό σημείο».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησε επίσης κριτική στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για τα self test που επέκρινε την κυβέρνηση ότι κινείται στη λογική «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Απαντώντας, ο αρμόδιος τομεάρχης Α. Πουλάς, διευκρίνισε ότι καλώς προωθούνται τα self test, πολλώ δε μάλλον όταν το ΚΙΝΑΛ ζητούσε παγίως να γίνονται μαζικά τεστ, αλλά αυτό που είπε ήταν ότι πρέπει σε συνδυασμό με αυτά να πολλαπλασιαστούν τα δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ και η οργανωμένη πολιτεία να μην εκχωρεί το ρόλο της στους πολίτες. «Οχι ο σώζων εαυτόν σωθείτω και εμείς αποσυρόμαστε από το ρόλο μας» είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, πολλά μέλη της ΚΟ ζήτησαν συχνότερη ενημέρωση και συνεδριάσεις, ενώ ο Γ. Παπανδρέου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις, χωρίς να παραλείψει να κρατήσει αποστάσεις από ΝΔ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για λαϊκισμό.