Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σολτς και Πούτιν μίλησαν επί μία ώρα στο τηλέφωνο, όπως ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, αναφέρει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Σολτς κάλεσε επίσης τον Πούτιν να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα περαιτέρω συνομιλίες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική καγκελαρία, ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πούτιν: Εφικτός ο διάλογος, μόνο αν ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών.
Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.
«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις».
Διαβεβαίωσε τον Όλαφ Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».
«Οι πληροφορίες για τους υποτιθέμενους βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων δεν είναι παρά χονδροειδή προπαγάνδα», είπε ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τoν Γερμανό Καγκελάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Μόσχα και Κίεβο έχει διεξάγει δύο γύρους συνομιλιών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από οκτώ ημέρες σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την ανάγκη να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.
Η επεισοδιακή συνομιλία Πούτιν - Μακρόν
Υπενθυμίζεται ότι χθες επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, η οποία ήταν σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός συνεργάτη του Γάλλου ηγέτη, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.
«Η εκτίμηση του προέδρου είναι ότι θα έρθουν τα χειρότερα, δεδομένων των όσων του είπε ο πρόεδρος Πούτιν. Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που μας είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει. Έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να συνεχίσει την επιχείρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, ο Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία να «πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας. Θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας μέχρι τέλους».
«Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν
«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας... Η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».
Αυταπάτη η ιδέα πως η Ουκρανία ήταν ναζιστικό καθεστώς
Σύμφωνα με το Skynews, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου, o Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ιδέα πως η Ουκρανία ήταν ναζιστικό καθεστώς ήταν μια αυταπάτη και ότι αυτό που κάνει ο κ. Πούτιν θα κοστίσει ακριβά στη χώρα του.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Μακρόν ότι θα συνέχιζε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, εάν η Ουκρανία δεν συμφωνούσε στην ουδετερότητα, και συνέχισε να προωθεί την (ευρέως διαψευσμένη) γραμμή του για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.
Αμετανόητος ο Πούτιν
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.
Παράλληλα, από το Κρεμλίνο αναφέρουν πως ο Πούτιν σχολίασε αναλυτικά την ομιλία τού Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.
Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η πολυετής γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».