Σκυλακάκης: «Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές ενέργειας στην ΕΕ, να αντιμετωπιστούν με ευρωπαϊκές πολιτικές» - iefimerida.gr

Σκυλακάκης: «Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές ενέργειας στην ΕΕ, να αντιμετωπιστούν με ευρωπαϊκές πολιτικές»

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο συνέδριο του Economist
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο συνέδριο του Economist / Φωτογραφία: Intime, ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές ενέργειας εντός της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν από ευρωπαϊκές πολιτικές, υπογράμμισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε, επίσης, ότι η εμπορική λειτουργία του σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) από 1ης Οκτωβρίου προσθέτει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, ενώ και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα συνεχιστεί, υπερκαλύπτοντας τους στόχους της απανθρακοποίησης.«Οι προσπάθειες μας, όσον αφορά το LNG εξελίσσονται θετικά και τώρα μπορώ να το πω, θα έχουμε την εμπορική λειτουργία της Αλεξανδρούπολης από την 1η Οκτωβρίου, που μας δίνει περισσότερη ασφάλεια και δίνει σε όλους μας περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, έχουμε πολύ γρήγορη παράδοση των ανανεώσιμων. Στην Ελλάδα είμαστε πρωτοπόροι στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Το περισσότερο από το 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω και θα αυξηθεί ουσιαστικά. Είμαστε (ως χώρα) από τους πρώτους δέκα στην αγορά (ανάπτυξης ανανεώσιμων), στις δέκα καλύτερες στο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι υπερκαλύψαμε τους στόχους που είχαμε για το διοξείδιο του άνθρακα και προσφέρουμε καλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις των τιμών ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και της καταστροφής της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας -η οποία από παραγωγός έγινε εισαγωγέας ενέργειας- αλλά και εξαιτίας του συστήματος υπολογισμού των τιμών, μέσω αλγορίθμων, που συναρτώνται με την έλλειψη υποδομών και διασυνδεσιμότητας. Υπογράμμισε ότι απαιτούνται ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε αυτές οι διαφορές να αμβλυνθούν εντός του ενιαίου οικονομικού χώρου.

«Το να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια είναι εξίσου σημαντικό, όσο να αποφεύγουμε τις υπερβολικές τιμές στον ηλεκτρισμό... Το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση του προβλήματος, οπότε αυτές οι διαφορές 300 ευρώ και περισσότερων, μεταξύ δύο γειτονικών χώρων, υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, άρα αυτό το θέμα πρέπει να διευθετηθεί από ευρωπαϊκές πολιτικές» είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε:

Σκυλακάκης: «Οι δομικές επενδύσεις για παραγωγή ηλεκτρισμού δεν λύνουν το πρόβλημα»

«Στην Ευρώπη έχουμε μεγάλες διαφορές στις τιμές, που είναι συστημικές και συστηματικές, μεταξύ των χωρών και οι επενδύσεις στην παραγωγή δεν επιλύουν το θέμα. Οι δομικές επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού δεν λύνουν αυτό το θέμα, εκτός αν η ίδια η διασυνδεσιμότητα υπάρξει για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να καταλάβει η ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί αν δεν έχουμε την ίδια διασυνδεσιμότητα, έχουμε μία αγορά διαστρεβλωμένη. Αυτό δεν είναι κάτι που αποδεχόμαστε πλέον -δεν είμαστε στο 1990, το 1990 είναι στο παρελθόν-, πρέπει να βρούμε το μέλλον της αγοράς ενέργειας, γιατί η έλλειψη διασυνδεσιμότητας καταπατά τις βασικές αρχές του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και του ενιαίου οικονομικού χώρου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και μέλος της διοίκησης της Overgas, Μάθιου Μπρίζα υπογράμμισε ότι μετά από πολλές συνεννοήσεις με τους Ευρωπαίους έχει επιτευχθεί η διαφοροποίηση στην προμήθεια ενέργειας στην Ε.Ε., αλλά σε ό,τι αφορά τις υποδομές η ανάπτυξη τους προϋποθέτει περισσότερες επενδύσεις.

«Έγινε μία καταπληκτική δουλειά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχουμε διαφοροποιημένες διασυνδέσεις αερίου. Κατανοήσαμε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε την ενέργεια ως εκβιασμό. Θυμόμαστε ότι η Γερμανία εξαρτιόταν στο 100% για την ενέργεια της από τη Ρωσία» είπε και συνέχισε:

«Στην Ουάσιγκτον δουλέψαμε με κυβερνήσεις στο Αζερμπαϊτζάν, στη Γεωργία, στην Τουρκία για να βοηθήσουμε τους επενδυτές, τις πετρελαϊκές εταιρείες και τις κυβερνήσεις, για να δημιουργήσουμε έναν αγωγό από την Κασπία θάλασσα, έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί η προμήθεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενεργοποιήσαμε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας να αγκαλιάσουν αυτά τα project των διασυνδέσεων και ευχαριστούμε όλους για τη συνεργασία. Οπότε η κατάσταση άρχισε να αλλάζει το 2014, όταν είχαμε την πρώτη εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρώπη κινήθηκε ταχύτητα, ιδιαίτερα η Γερμανία στην αντιμετώπιση της Gazprom. Η Γερμανία δημιούργησε εγκαταστάσεις επαναέρωσης φυσικού αερίου, ως πρώτο βήμα - αυτό είναι το θετικό ότι υπάρχει πλέον στρατηγική κατανόηση του προβλήματος. Είχαμε την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία και είχαμε και κινητοποίηση των περιφερειακών δυνάμεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπρίζα σημείωσε ότι έπρεπε επίσης να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως η μονοπωλιακή διέλευση και διαχείριση των αγωγών, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπως και τα «αντικρουόμενα» σήματα από την Ε.Ε., από τη μια για περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια και από την άλλη για εσπευσμένη απανθρακοποίηση, που αυξάνουν τον προβληματισμό επενδυτών για το εάν είναι βιώσιμη μια επέκταση της παροχής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

«Αν θέλουμε τα 10.000 κυβικά μέτρα να τα κάνουμε 11.000 αυτό μπορεί να είναι εφικτό, αλλά για υπερδιπλασιασμό, οι συμπιεστές κοστίζουν ακριβότερα. Για να φτάσουμε λοιπόν αυτό το διπλασιασμό της ποσότητας της παραγωγής αερίου του Αζερμπαϊτζάν για την Ευρώπη χρειαζόμαστε επενδύσεις και χρειαζόμαστε και συνεργασία όλων των χωρών που παρεμβάλλονται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ