Σκυλακάκης: Δυνατότητα μελλοντικής αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο από την επέκταση της σύμβασης στο Θρακικό Πέλαγος - iefimerida.gr

Σκυλακάκης: Δυνατότητα μελλοντικής αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο από την επέκταση της σύμβασης στο Θρακικό Πέλαγος

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη δυνατότητα μελλοντικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης.

Ο κ Σκυλακάκης ανέφερε τα παραπάνω, τοποθετούμενος στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ''ENERGEAN OIL AND GAS -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ''».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκυλακάκης: Η παράταση της σύμβασης καθίσταται αναγκαία

«Η παράταση της σύμβασης καθίσταται αναγκαία διότι στην περιοχή αποκτούμε τη δυνατότητα, μελλοντικά, να αναπτύξουμε αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα» είπε ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι ορόσημο στο ταμείο ανάκαμψης και θα έρθει πολύ σύντομα στην δημοσιότητα.

Σημείωσε μάλιστα ότι είναι «μία απολύτως αναγκαία διαδικασία, καθώς θα προχωρά η ενεργειακή μετάβαση και οι βιομηχανίες που για την παραγωγική τους διαδικασία είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα». «Έχουν ανάγκη να αποθηκεύσουν», τόνισε.

«Ο Πρίνος είναι είναι μία μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξουμε την αποθήκευση CO2»

«Και σταθμοί με δυνατότητες αποθήκευσης στη Μεσόγειο είναι εξαιρετικά περιορισμένοι», παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο Πρίνος είναι είναι μία μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξουμε την αποθήκευση CO2», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε προηγούμενη τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλου, ότι ο λιγνίτης είναι φθηνό καύσιμο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «η παραγωγή λιγνίτη σήμερα περιλαμβάνει και πληρωμή μεγάλων ποσών στο ευρωπαϊκό σύστημα ρύπων», και ότι «ο ελληνικός λιγνίτης έχει πολύ μικρότερη θερμαντική αξία, και συνεπώς, παράγει περισσότερο πολύ περισσότερο CO2 από το κάρβουνο που χρησιμοποιούν στην Γερμανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν θες να είσαι μέσα στην Ευρώπη και να παίρνεις -μεταξύ άλλων- επιδοτήσεις για τους αγρότες, τότε θα είσαι μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα ρύπων, ενώ εάν θες να είσαι στη Ρωσία του Πούτιν δεν θα πληρώνεις», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Τι ψήφισαν τα κόμματα στη Βουλή

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της Βουλής. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, «παρών» δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η ΚΟ Σπαρτιάτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ