Σκυλακάκης: «Τα ανταποδοτικά πρέπει να φτάνουν ταχύτερα στις τοπικές κοινωνίες» - iefimerida.gr

Σκυλακάκης: «Τα ανταποδοτικά πρέπει να φτάνουν ταχύτερα στις τοπικές κοινωνίες»

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ανταποδοτικά πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή.

Το παραπάνω τόνισε παρουσιάζοντας βασικά σημεία του νέου, επερχόμενου, Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκου Παρασύρη, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν καταλήξει για το τι θα περιλαμβάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκυλακάκης για ΑΠΕ: Να περιορίσουμε τις πολύ μεγάλες ακρότητες σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, «πρέπει να περιορίσουμε τις πολύ μεγάλες ακρότητες σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να πάμε σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας για τα νέα φωτοβολταϊκά, καθώς υπάρχουν ήδη 6 εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα στρέμματα, όταν χρειαζόμαστε έως το 2050, 500 χιλιάδες στρέμματα. «Αυτό είναι μια προσαρμογή η οποία είναι σωστό να γίνει» είπε ο υπουργός προαναγγέλλοντας και άλλες προσαρμογές οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο που «οσονούπω θα το παρουσιάσουμε».

Ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στις πολυετείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετικά με τα ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες. «Αν κάνουνε δύο χρόνια να φτάσουν στους δήμους, και τρία χρόνια να δει κάποιος το έργο, πέντε χρόνια, δίκιο έχει να λέει (ο πολίτης) ότι δεν είναι αρκετά». Συνεπώς, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, πρώτον, «θα ξεπεράσουμε εαυτόν» ώστε τα χρήματα να έρχονται πιο γρήγορα. Δεύτερον, πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μερτικό, άμεσο, οι τοπικές κοινωνίες: Να υπάρχει και ένα κομμάτι για τους δήμους, αλλά ήταν υπερβολικό το "60-40", διότι ακριβώς, υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Τρίτον: Να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε το ίδιο το ποσό των ανταποδοτικών, προσθέτοντας κι άλλες πηγές ανανεώσιμων, που έως τώρα δεν είχαμε.

Δίδοντας επιπλέον στοιχεία για το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «δεν θα βάλουμε» φωτοβολταϊκά πάνω σε φυσικές λίμνες. Πάει. Τελείωσε αυτό. Θα βάλουμε ένα μερίδιο λελογισμένο και περιορισμένο στις τεχνητές (λίμνες)» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παρασύρης τόνισε την ανάγκη επαρκούς πληροφόρησης για την πράσινη μετάβαση, με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και ενημερωτικές καμπάνιες: «Όλα θα πρέπει να είναι με διαφάνεια, με διαβούλευση, σε συμφιλίωση με τις τοπικές κοινωνίες, για να κατανοήσουν τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε ως χώρα. Εκεί που θα πάνε οι ΑΠΕ, να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες τι πρόκειται να γίνει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν της ενημέρωσης, ο κ. Παρασύρης σημείωσε ως πολύ βασικό, το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών: Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς κατανέμονται, την ταχύτητα κατανομής και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φτάνουν αυτά τα τέλη στην τοπική κοινωνία […] ειδικά όταν υπάρχει αυτή η εκτόξευση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, είπε ο κ. Παρασύρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θόδωρος Σκυλακάκης ανταποδοτικά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ