Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, ειδικά σε προϊόντα που έχουν την ένδειξη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ανέπτυξε από τη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κώστας Σκρέκας.
« Δυστυχώς συστηματικά οι καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως είναι η φέτα και πολλές φορές τους παραπλανούν και προσφέρουν μη ΠΟΠ προϊόντα. Πέρα από τη ζημιά στο καταναλωτή αφού τα ΠΟΠ προϊόντα είναι ποιοτικά και ακριβότερα, προκαλεί τεράστια ζημία στη παραγωγική βάση της χώρας στους κτηνοτρόφους αγρότες και τη μεταποίηση. Αυτό θα το σταματήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί και συνδυαστικοί έλεγχοι σε καταστήματα μαζικής εστίασης και ξενοδοχεία σε προϊόντα όπως η φέτα και το λάδι.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε ήδη έχουν πέσει και τα πρώτα πρόστιμα που αφορούν σε:
- Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, διέθετε λάδι χύμα σε επαναγεμιζομενες φιάλες. Πρόστιμο 500 ευρώ
- Εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας ,διέθετε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν. Παραπλάνηση καταναλωτή πρόστιμο 3.000.
- Ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία, διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι. Πρόστιμο 500 ευρώ
- Εστιατόριο της Κυπαρισσίας , διέθετε λάδι χύμα στου πελάτες. Πρόστιμο 500 ευρω
- Ξενοδοχείο στην Αθήνα, Διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι. Πρόστιμο 500 ευρώ.
- Εστιατόριο στην Αθήνα , σ τον τιμοκατάλογο στην χωριάτικη σαλάτα ανεγραφε φέτα Παρνασσού ενώ σε έρευνα πού έγινε στα ψυγεία ήταν άλλης προέλευσης Παραπλάνηση Πρόστιμο 3.000 ευρώ
- Εστιατόριο στην Αθήνα, στον τιμοκατάλογο φέτα Αμφιλοχίας στα ψυγεία και στα τιμολόγια λευκό τυρί. Παραπλάνηση πρόστιμο 3.000 ευρώ
- Εστιατόριο στην Αθήνα, στον τιμοκατάλογο έγραφε φέτα Μυτιλήνης ενώ έρευνα στα ψυγεία άλλη Παραπλάνηση 3.000 ευρώ
«Έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τη παραγωγή και αυτό κάνουμε. Θα προστατευτεί ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο μεταποιητής», είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε: «αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, έχουμε από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, δεν πανηγυρίζουμε στα τρόφιμα παραμένει. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας τους. Με τρόπο που ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και θα αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια».
Οι 7 βασικοί άξονες προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στους 7 βασικούς άξονες προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης:
- Προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό και αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας.
- Υλοποίηση της κρίσιμης εθνικής στρατηγικής για τη επέκταση και ισχυροποίηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.
- Στήριξη και προστασία των ελληνικών προϊόντων, με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων.
- Περαιτέρω απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
- Κεντρικοποίηση, διαφάνεια και λογοδοσία στις δημόσιες συμβάσεις.
- Σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την αγορά και τη μεταποίηση.
- Αξιοποίηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Και η νέα τετραετία έρχεται σε συνέχεια μιας τετραετίας που πετύχαμε πολλά ανέφερε ο κ.Σκρέκας.
1. Ισχυρή ανάπτυξη με συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% τη χρονιά που πέρασε. Η Ελλάδα το 2022 είχε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2019 βρισκόμαστε μόλις στο 1,9%.
2. Αύξηση κατά 15.6% του ΑΕΠ από το 2018 στο 2022: 2018: 180 δισ. ευρώ - 2022: 208 δισ. ευρώ.
3. Η οικονομία μας αναβαθμίστηκε 12 φορές από διεθνείς οίκους.
4. Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45%.
5. Η Ελλάδα 1η στον κόσμο στο ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ανεβήκαμε 16 θέσεις σε ένα χρόνο.
Και όλα αυτά τα πετύχαμε εν μέσω παγκοσμίων κρίσεων.
Όμως, στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις προκλήσεις που επιμένουν και δυσκολεύουν την ελληνική οικογένεια.
Αλλά δεν σταματάμε την προσπάθεια. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά οι επιπτώσεις της ακρίβειας αντιμετωπίζονται με μεγέθυνση της οικονομίας με αύξηση των θέσεων εργασίας που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα.