Δύο ακόμη Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δημοπρατήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Ρόδο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ΜΕΑ για τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες σε 21 τα τελευταία δύο χρόνια, οπως αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα: «Επιταχύνουμε, με σωστό προγραμματισμό και στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Η αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για ολόκληρη την Ευρώπη και συνιστά μια πολύ σημαντική παράμετρο της μετάβασης σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Μια αντίληψη που πρέπει να εδράζεται στο γεγονός ότι τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι, που εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων».
Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ: «Με τις 21 σύγχρονες μονάδες που έχουν δημοπρατηθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη τη χώρα, πέρα από τα πολύ σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό των αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή μιας νέας περιβαλλοντικής κουλτούρας».
Όπως έγινε γνωστό, η ΜΕΑ Ηρακλείου, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, έχει προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ και θα διαχειρίζεται 59.200 τόνους/έτος σύμμεικτα στερεά απόβλητα. Στη Μονάδα θα υπάρχει διαχωρισμός των υλικών τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, προκειμένου να εισαχθούν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό και δευτερογενές καύσιμο. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ταφής θα μειωθεί κατά 70%. Η Μονάδα θα βρίσκεται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στη Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού και θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.
Η ΜΕΑ Ρόδου, η οποία θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχει προϋπολογισμό επίσης 31 εκατ. ευρώ και θα διαχειρίζεται περίπου 62.000 τόνους/έτος (σύμμεικτα ΑΣΑ, προδιαλεγμένα οργανικά και προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα απόβλητα). Η Μονάδα χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Ρόδου και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και γειτονικών νησιών, ενώ θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό ταφής στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Πρόκειται για δύο ακόμη έργα, τα οποία θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στον στόχο της σύγχρονης, ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης αποβλήτων, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και στη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των Μονάδων. Με γνώμονα τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας, συμβάλλουν στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει δραστικά την ανάγκη εισαγωγής πρώτων υλών, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμους πόρους και προωθώντας μια νέα νοοτροπία βιώσιμης ανάπτυξης».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας συνεχάρη και ευχαρίστησε «τον ΦΟΔΣΑ ΕΣΔΑΚ Κρήτης και τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου για την άψογη συνεργασία και την καταλυτική τους συμμετοχή στην επίτευξη αυτού του θετικού για τη χώρα μας αποτελέσματος».
Όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, «μέσα σε 24 μήνες, με τις συντονισμένες ενέργειες τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της γενικής γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όσο και των αρμόδιων φορέων, η χώρα πραγματοποιεί σημαντικά βήματα στον τομέα των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων».