«Πυρά» στην κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, θεωρώντας πως η κυβέρνηση τις δίνει «για να συντηρήσει ψηλά τις τιμές».
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του κυρίου Σκουρλέτη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1:
«Όσα χρήματα έχει δώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, είναι για να συντηρήσει ψηλά τις τιμές. Χωρίς καμία προσπάθεια να μειώσει αυτές τις τιμές παρεμβαίνοντας στον μηχανισμό που γεννάει την αισχροκέρδεια. Πρόκειται για επιδότηση της ακρίβειας. Με ποιανού τα λεφτά; Ένα μέρος είναι των Ελλήνων φορολογουμένων, άρα όλων μας και ένα άλλο μέρος είναι από αυτά τα οποία έχουν, και πάλι, προκαταβάλει οι καταναλωτές της ΔΕΗ. Άρα, εδώ δεν έχουμε μια προσπάθεια προς όφελος των νοικοκυριών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων που πληρώνουν τους λογαριασμούς, αλλά ένα σύστημα το οποίο αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των παρόχων και των ηλεκτροπαραγωγών. Ουσιαστικά δυναμιτίζει και τον πληθωρισμό, γιατί όπως γνωρίζετε η βασική αιτία για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή είναι το ενεργειακό κόστος.
«Τα 2,6 δις είναι επιδότηση στις υψηλές τιμές με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού»
«Τα 2,6 δισ. είναι μια επιδότηση που κάνει η κυβέρνηση στις υψηλές τιμές με τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού και από το Ταμείο Μετάβασης, όχι ως αποτέλεσμα φορολόγησης, για να διατηρήσει πάνω από τα 750 ευρώ τη τιμή της Μεγαβατώρας. […] Αντί να παρέμβετε στον μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας, δηλαδή στον μηχανισμό της χονδρικής τιμής και να δείτε πως θα την μειώσετε, τους λέτε «αφήστε ψηλά τις τιμές, κερδοσκοπήστε, θα τα βάλουμε από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων». Αυτό κάνετε».
«Ανέκδοτο η φορολόγηση των υπερκερδών»
«Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι ανέκδοτο. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί. Είχε κάνει μια εξαγγελία, κάποια στιγμή, ότι τα υπερκέρδη -υπερέσοδα τα έλεγε για να μη τρομάζουμε, αλλά πρόκειται για υπερκέρδη- θα τα φορολογούσε με 90%. Αυτά ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί, το ύψος τους. Προηγουμένως η κυβέρνηση επέβαλε έναν λάθος τρόπο αποτίμησής τους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τα υπερκέρδη, μέχρι τον Ιούνιο ήταν 2,5 δισ. Τα υποεκτίμησαν, αλλά κι αυτά ακόμη, τα υποεκτιμημένα, δεν έχουν φορολογηθεί».
«Δεν έχουμε μόνο τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρικό τομέα, θα φορολογήσει τα κέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών; Τι θα γίνει; Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτό, ως φαινόμενο, οι μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με την εμπορία και τη διύλιση πετρελαιοειδών να καταγράφουν υπερκέρδη, διότι τελικά αυτή η κρίση έχει γίνει ευκαιρία κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος των κοινωνιών».