Η πολιτική της κυβέρνησης να μην λάβει «εμπροσθοβαρή μέτρα» λειτούργησε ως «επιταχυντής» της ύφεσης, υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι περισσότεροι παραδέχονται, πλέον, ότι η ύφεση θα κινηθεί γύρω στο 10%. «Προφανώς μιλάμε για μια καθολική ύφεση η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και μέχρι τώρα, ακριβώς επειδή δεν υιοθέτησε τη λογική των οριζόντιων εμπροσθοβαρών μέτρων, ουσιαστικά λειτούργησε ως επιταχυντής και έχει προσθέσει επιπλέον μονάδες στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως «την ύφεση δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, έχει σημασία όμως να την αναχαιτίσουμε, να ανακόψουμε τον ρυθμό της, να περιορίσουμε την τελική της έκταση και βεβαίως αυτό να γίνει με τον πιο δίκαιο και κοινωνικά ισόρροπο τρόπο, όσο μπορεί να μιλάει κανείς για δικαιοσύνη σε συνθήκες ύφεσης».
Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την κρίση ευκαιρία
Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε, παράλληλα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης εμπεριέχει μια αντίληψη να μετατραπεί η κρίση της ύφεσης σε ευκαιρία για αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις στο πεδίο της οικονομίας. «Αυτό συμπυκνώνεται στη φράση "κρατάω καύσιμα”», πρόσθεσε, επικρίνοντας μια επιλογή «αφήνω το πράγμα να δουλέψει ολίγον ανεξέλεγκτα για να πετάξει εκτός αγοράς τα ‘’κουφάρια’’ που λένε τα κυβερνητικά στελέχη, τους αδύναμους κρίκους, έτσι ώστε κάποιοι λίγοι και ισχυροί να μοιραστούν την, έστω, μικρότερη πίτα, αλλά να δυναμώσουν τη θέση τους».
Συνεχίζοντας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι «δημιουργούνται οι όροι μιας κοινής οπτικής του μεγαλύτερου κομματιού της μισθωτής εργασίας με αυτό το "πέλαγος" των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων". "Είναι ένα νέο σκηνικό, με κοινό συμφέρον πια, σε σχέση με το πώς πρέπει να βλέπουν και πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την ύφεση που έρχεται", εξήγησε.
«Επικίνδυνες οι λογικές περί άβατου στην Αγία Παρασκευή»
Ασκώντας, δε, κριτική στην κυβέρνηση για το ρόλο του δημοσίου τομέα, έκανε λόγο για ένα γενικότερο «πολιτικό συμπέρασμα για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν κάποιες μεγάλες κρίσεις, είτε η κλιματική, είτε η υγειονομική, είτε και η ύφεση, με ουσιαστική και δραστική παρέμβαση του δημόσιου τομέα». «Αυτό δεν υπάρχει εδώ, είδαμε στο περιβάλλον ακριβώς το αντίθετο. Πως θα πάρουμε εξουσία από το δημόσιο και θα τη δώσουμε σε ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι ουσιαστικά θα υπηρετούν την οπτική των επενδύσεων αγνοώντας οποιαδήποτε περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτός ο νόμος μας βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα γεγονότα στην Αγ. Παρασκευή σημείωσε πως «την αυτοπειθαρχία εκ μέρους των πολιτών μπροστά στον κορωνοϊό την μεταφράζει η κυβέρνηση ως μια νέου τύπου οργάνωση της κοινωνίας". "Προφανώς κανείς δεν λέει να μην υπάρχουν συστάσεις και προς τους νέους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κάτω από τις νέες συνθήκες. Η συγκεκριμένη πλατεία, μόλις ανοίξει ο καιρός και μέχρι το φθινόπωρο, μαζεύει παιδιά από την ευρύτερη περιοχή και άρχισαν να λένε όλες αυτές τις ιστορίες περί "άβατου". Κι εκεί άβατο και εδώ άβατο, τελικά που είναι άβατο; Φαίνεται ότι από τα Εξάρχεια το έχουμε εξαγάγει παντού», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «αυτές είναι επικίνδυνες αντιλήψεις, οι οποίες δυστυχώς αναπαράγονται και από τα ΜΜΕ και ίσως προϊδεάζουν για το τι τύπου κοινωνία σκέφτονται, δηλαδή ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε μια συνεχή παρουσία των δυνάμεων καταστολής».