Η ακρίβεια μας «δείχνει τα δόντια της» και η κυβέρνηση λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα μόνο για λίγους, οικονομικά ισχυρούς, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real fm 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι όροι έτσι ώστε να υπάρξει μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά, θυμίζοντας ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης και ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για να περάσουν σε ιδιώτες κρίσιμοι τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας. Σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ότι η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται εντός μιας στρατηγικής που θα έχει στόχο την αποκλιμάκωση, αλλά και τον διάλογο, στη βάση της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ
«Το θέμα της ακρίβειας μόλις τώρα μας «δείχνει τα δόντια του», με κορυφαίο το θέμα της ενέργειας. Ο πυρήνας της ακρίβειας βρίσκεται στα θέματα της ενέργειας και τις μεταφορές. Και μέχρι τώρα δεν έχουμε δει μέτρα τα οποία θα ανασχέσουν, θα ανακόψουν, θα επιβραδύνουν αυτό το νέο κύμα, αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας. Εκεί κρίνεται ο καθένας, κάθε πολιτική δύναμη, στο τι λέει, τι παρουσιάζει.»
Ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε μια δέσμη κοστολογημένων μέτρων, θεωρώντας ότι μπορούν να είναι μια πρώτη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν το είδαμε από την άλλη πλευρά. Η κυβέρνηση προτίμησε να κλείσει το μάτι σε ορισμένα πολύ υψηλά εισοδήματα, διότι εκεί υπήρχε σαφήνεια στα μέτρα και αποφασιστικότητα. Αναφέρομαι στις 800.000 ευρώ για γονικές παροχές για ακίνητα, μερίσματα, μετοχές. Κάτι εντελώς ταξικά προσδιορισμένο ως αντίληψη και αφορά πολύ λίγους στην Ελλάδα».
«Μόλις το 13,5% στην Ελλάδα διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 150.000 ευρώ. Υπήρχε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές που έφτανε μέχρι τις 250.000 για παντρεμένους με παιδιά. Θα μπορούσε να ανέβει, εάν το θεωρούσαν απαραίτητο, 50.000, 80.000, 100.000; Αλλά όχι αυτό το εξόφθαλμο, το προκλητικό, που αφορά προφανώς αυτούς που συναγελάζονται, και συναντιούνται στα σαλόνια, με τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Περί αυτού πρόκειται. Σε μια στιγμή που στη παγκόσμια κοινότητα ξαναμπαίνει το θέμα των ανισοτήτων και της φορολογίας του μεγάλου πλούτου, εμείς τι σήμα δίνουμε»;
«Έχουμε περάσει το μέσον της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και έχουμε μια ραγδαία απομείωση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στους χειρισμούς της και μια εκτίναξη πραγματικών προβλημάτων και ζητημάτων».
«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι όροι έτσι ώστε να υπάρξει μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό μπορεί να γίνει πράξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα ή, εν πάση περιπτώσει, είναι όσο το δυνατό πιο πολύ ενισχυμένος στις επόμενες εκλογές. Το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα πρόσωπο που ενώνει το σύνολο των δυνάμεων, αλλά και των ψηφοφόρων ευρύτερα, στο δικό μας χώρο και δεν τίθεται, σε καμία περίπτωση, κανενός είδους αμφισβήτησή του».
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
Ο Πάνος Σκουρλέτης επίσης ανέφερε: «Εκείνο, όμως, το οποίο οφείλει μια οργανωμένη Πολιτεία και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει υποχρέωση η κυβέρνησή μας, είναι να δεις πως, πέρα από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν καθαρά με το επιστημονικό πεδίο, θα οχυρώσει την κοινωνία. Εδώ, αν κοιτάξουμε ένα ένα τα μέτωπα, δεν τα έχει πάει καλά. Στα σχολεία δεν έκανε τίποτα για το θέμα της αραίωσης των μαθητών ανά αίθουσα.»
Επίσης προσέθεσε: «Υπήρχαν δυνατότητες. Δεν μπορεί να εμφανίζεται η κα Κεραμέως και να μη πει ότι στην Αθήνα, στον τάδε δήμο, εξασφάλισα πέντε, έξι, δέκα αίθουσες παραπάνω. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά δεν υπήρξε μια τέτοια κατεύθυνση. Δεν μπορεί να υπάρχει το άκρως ρισκαδόρικο, θα το χαρακτήριζα έτσι, μέτρο του 50%+1 κρουσμάτων σε μία αίθουσα για να κλείσει το τμήμα. Αν και, καταλαβαίνετε, αν δούμε να φτάνει στο 20-30% θα στείλει κάνας γονιός τα παιδιά του; Θα καταρρεύσει εν τοις πράγμασι αυτό το μέτρο».
«Τεράστια πολιτική ευθύνη, που έχει να κάνει με τις ιδεοληψίες της αυτής της κυβέρνησης, το δημόσιο σύστημα υγείας να μη στηρίζεται και να αξιοποιείται η πανδημία, ως ευκαιρία για να παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα κρίσιμοι τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας».
«Στον εμβολιασμό δεν ακολουθήθηκε, τελικά, μια αποτελεσματική μέθοδος πειθούς. Δεν τα έχουμε πάει καλά στα ποσοστά που θα θέλαμε να υπάρξουν. Αρκεστήκαμε σε μια επιφανειακή προσέγγιση των ζητημάτων, όσον αφορά στην επικοινωνία και δεν προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα ενός μέρους του πληθυσμού, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, έχει τα ερωτηματικά του».
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και με τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν
«Έχουμε μάθει να ζούμε με τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά όχι μόνο δηλώσεις, μα και με προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και στις θάλασσές μας. Αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε παρορμητικά, ούτε αποσπασματικά. Η στάση μας πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια συνολική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αξιοποιώντας διεθνή ερείσματα, υπηρετώντας τη γραμμή της αποκλιμάκωσης της έντασης και, τελικά, του διαλόγου, έτσι όπως έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας».
«Υπάρχει, όμως ένα θέμα ενημέρωσης. Δεν μπορεί να βγαίνουν πρώτα τα ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει, από συναδέλφους σας δημοσιογράφους και μετά, με καθυστέρηση, να μαθαίνει επίσημα ο ελληνικός λαός τις ακριβώς έχει συμβεί στη θάλασσα της Κρήτης. Αυτά δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες, ερωτηματικά και τραυματίζουν το ηθικό του κόσμου. Άρα, ενημέρωση, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ενιαία στρατηγική που θα εξυπηρετεί τον διάλογο και όχι προσπάθεια να δημιουργούμε εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας, διότι δεν πρέπει να παίζουμε με τα εθνικά ζητήματα».