Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πειραιώς Άκη Σκέρτσο να τονίζει πως «όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ενώ στο τέλος αναρωτιέται: «Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το Πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ;».
Αναλυτικά η απάντηση του Άκη Σκέρτσου και στοιχεία για το κόστος του προγράμματος της ΝΔ
«Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε το δελτίο τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σας παραπέμπουμε στις ακόλουθες σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές:
- Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
- Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
- Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1.132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του ΑΕΠ το 2024, 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και 0,3% του ΑΕΠ το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.
Σκέρτσος: Όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας έχουν ποσοτικοποιηθεί
»Συνεπώς, όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.
Επαναλαμβάνουμε ξεκάθαρα πως αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων εκ των μέτρων, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
»Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα, τα οποία όμως έχουν κοντά ποδάρια.
Οπότε ας μην κρούουν ανοιχτές θύρες, καθότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα και οι μόνοι που σταθερά εδώ και πάνω από ένα μήνα ζητάμε το ίδιο από όλα τα κόμματα, κάνοντας την εν λόγω πρόταση.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το Πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ;».
Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι», ζητώντας να κοστολογηθούν και να συγκριθούν τα προγράμματα των δύο κομμάτων, με τον Άκη Σκέρτσο να απαντά πως «με καθυστέρηση μιας κάλπης, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του».
Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη ανακοίνωση ανέφερε πως η ΝΔ αρνείται την κοστολόγηση.