Δήλωση πραγματοποίησε ο Άκης Σκέρτσος με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.
Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή ημέρα, «υπενθυμίζει τη σημασία της ισότητας, της ένταξης και της προσβασιμότητας και αποτελεί ταυτόχρονα αφορμή για να αναλογιστούμε ως πολιτεία και κοινωνία πόσα εμπόδια μένουν ακόμα να εξαλειφθούν για εξασφαλίσουμε την οφειλόμενη δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία στους συμπολίτες μας με αναπηρία».
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλά βήματα ακόμη να διανύσουμε, μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας. Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα κάνουμε όλοι μαζί. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, που προσθέτει ένα κομμάτι στο πολύχρωμο παζλ που συνθέτει την κοινωνία μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο -όχι άθροισμα μονάδων, αλλά έναν συνεκτικό προστατευτικό ιστό- όπου όλοι απολαμβάνουν ουσιαστικά και στην πράξη ίσα δικαιώματα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς περιθωριοποίηση και προκαταλήψεις. Έχουμε μαζί μας την κοινωνία, την τεχνολογία, την επιστήμη, έχουμε πολιτική βούληση και συντονισμό για να τα καταφέρουμε», ανέφερε αρχικά ο Άκης Σκέρτσος.
Σκέρτσος: «Η αναπηρία δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μοίρα»
Όπως επισημαίνει ο υπουργός: «Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει τη σημασία της ισότητας, της ένταξης και της προσβασιμότητας. Αποτελεί ταυτόχρονα αφορμή για να αναλογιστούμε ως πολιτεία και κοινωνία πόσα εμπόδια μένουν ακόμα να εξαλειφθούν για εξασφαλίσουμε την οφειλόμενη δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Ο τρόπος που επιλέγουμε να χτίσουμε την κοινωνία μας μπορεί να τους ενδυναμώσει. Η αναπηρία δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μοίρα, αλλά κάλεσμα για δράση και αλλαγή προς μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο δημιουργική.
Ως πολιτική ηγεσία μεριμνούμε για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Είναι διαρκής η προσπάθειά μας να άρουμε ανισότητες και να εξισώσουμε στην πράξη την άσκηση δικαιωμάτων, μια συνταγματική, ευρωπαϊκή και διεθνή υποχρέωση του κράτους μας».
«Μία Ελλάδα με όλους, για όλους»
Προς την κατεύθυνση αυτή, συντάχθηκε η «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: Μία Ελλάδα με όλους, για όλους», ένα εμβληματικό εγχείρημα, λέει ο κ. Σκέρτσος «τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τη χώρα μας, με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και διαδικασίες αξιολόγησης, με σκοπό την προάσπιση και προαγωγή των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Με ειδική στήριξη για τις οικογένειες ατόμων με αναπηρία» και αναλύει τις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία.
Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο έτος:
- Διευρύνθηκε ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, θέτοντας τέλος στην ανάγκη επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης των συμπολιτών μας με συγκεκριμένες παθήσεις.
- Ενισχύθηκαν τα ΚΕΠΑ με 740 ιατρούς, επιταχύνοντας τη διαδικασία έκδοσης πιστοποίησης αναπηρίας και βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.
- Δόθηκε σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις η δυνατότητα κατ' οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
- Υλοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα κατ' οίκον νοσηλείας για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.
- Δόθηκε στα άτομα με αναπηρία, με νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης, χωρίς περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης.
- Προκηρύχθηκαν 1.592 θέσεις στο Δημόσιο, για άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.
- Αναβαθμίστηκε ο στόλος των δημόσιων αστικών λεωφορείων σε μεγάλα αστικά κέντρα με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.
- Εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση προγράμματος πρώιμης παρέμβασης, θέτοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής σχετικών υπηρεσιών για παιδιά 0 έως 6 ετών και τις οικογένειές τους.
- Αυξήθηκε η μοριοδότηση για τη μετεγγραφή αδελφών παιδιών με αναπηρία 67% και άνω σε ΑΕΙ στον τόπο κατοικίας της οικογένειας.
- Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, ενισχύοντας τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη δημοκρατική διαδικασία. Μόλις χθες, υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων με αναπηρία σε Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα, προσθέτει ο υπουργός, προκρίνεται ως μείζων προτεραιότητα, μεταξύ άλλων:
- Η θέσπιση πλαισίου κατάρτισης εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία, που θα δώσει λύση σε μια επιτακτική ανάγκη ετών.
- Η έναρξη των εργασιών της Ειδικής Επιστημονική Επιτροπής Συντονισμού για θέματα αυτισμού, με στόχο τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
- Η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας με ηλεκτρονικοποιημένες και συντομότερες διαδικασίες.
- H δημιουργία πλαισίου Βραχυχρόνιας Φροντίδας και η υποστήριξη της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με σκοπό την ανακούφιση των γονέων-φροντιστών παιδιών με σοβαρές, εφ' όρου ζωής αναπηρίες
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι πρόσκληση να δούμε τον κόσμο αλλιώς: όχι μέσα από εμπόδια, αλλά μέσα από νέες προοπτικές. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερες καινοτόμες λύσεις και να χτίσουμε κοινωνίες όπου όλοι μπορούν να αναπτυχθούν», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σκέρτσος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ