Στα προγράμματα της Κυβέρνησης #σπίτιμου, «Ανακαινίζω Ενοικιάζω» και «Κάλυψη» αναφέρεται με άρθρο του ο Ακης Σκέρτσος.
Το σύγχρονο στεγαστικό πρόβλημα δεν λύνεται με επιδοματικές πολιτικές, υπέρ των οποίων «πλειοδοτεί η αντιπολίτευση», αλλά «απαιτεί μια πιο ευέλικτη, καινοτόμα και περισσότερο από ποτέ αναγκαία "πράσινη" δημόσια πολιτική για προσιτή στέγη», επισημαίνει για το θέμα και την αντίστοιχη κυβερνητική πρωτοβουλία, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα liberal ο Ακης Σκέρτσος σημειώνει πώς αυτή είναι «η λογική του νέου προγράμματος #σπίτιμου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», εξηγεί στη συνέχεια του άρθρου, «με δικαιούχους 137.000 νέους και νέες, προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με μόχλευση εθνικών, κοινοτικών και ιδιωτικών πόρων, στοχεύοντας στην αύξηση της προσφοράς σύγχρονων κατοικιών είτε για μακροχρόνια μίσθωση είτε για αγορά από νεότερους συμπολίτες μας».
Ειδικότερα, «τώρα δίνεται η δυνατότητα με το πρόγραμμα "Ανακαινίζω-Ενοικιάζω" οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να λάβουν επιδότηση έως 40% για εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών (ύψους έως 10.000 ευρώ), με την προϋπόθεση στη συνέχεια να τα νοικιάσουν για τρία έως πέντε χρόνια. Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που θα εφαρμοστούν, θα πριμοδοτούνται όσοι έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση».
Σκέρτσος για πρόγραμμα «Κάλυψη»
Ταυτοχρόνως, συνεχίζει, «ωφελούμενοι και μάλιστα διπλά θα είναι και οι ιδιοκτήτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα "Κάλυψη" καθώς δεν θα εξασφαλίσουν μόνο εγγυημένο εισόδημα από το μίσθωμα που θα τους καταβάλλει το κράτος για τις κατοικίες τους, αλλά θα πάρουν πίσω και ένα ανακαινισμένο ακίνητο με έξοδα του κράτους αφού λήξει δηλαδή η παραχώρησή του για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε νέους και νέα ζευγάρια -δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Παραλλήλως, υπάρχει και το πρόγραμμα "Εξοικονομώ Ανακαινίζω" που «προβλέπει συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε νέους για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν. Με την πολιτική μας για την απαλλαγή από τη φορολόγηση των γονικών παροχών προς τα νεότερα μέλη κάθε οικογένειας, η ακίνητη οικογενειακή περιουσία μπορεί πλέον να αποτελέσει κεφάλαιο δημιουργίας για τους νέους, πόρος βελτίωσης της ζωής τους και όχι αναξιοποίητο βαρίδι», υπενθυμίζει εξ άλλου.
Εν κατακλείδι, «γι' αυτό πιστεύουμε ότι η νέα στεγαστική πολιτική που δρομολογήσαμε έχει πραγματικό κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο: δίνει κίνητρα για την απόκτηση ή ενοικίαση προσιτής κατοικίας κυρίως σε νεότερους ανθρώπους, ανοίγοντας ταυτόχρονα το "παράθυρο" στην αναβάθμιση και ανάπλαση περιοχών που τα προηγούμενα χρόνια γνώρισαν την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση χωρίς να υπάρχει έως σήμερα κάποια προοπτική αναζωογόνησης τους. Το πρόγραμμα "σπίτι μου" δίνει σύγχρονες λύσεις σε ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα και ταυτόχρονα έχει πολλαπλούς ωφελούμενους», αναφέρει. Ωφελούμενοι, εν τέλει, είναι οι νέοι άνθρωποι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι νέοι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και το ίδιο το κράτος, καταλήγει στο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας.