«Το πραγματικό δίλημμα είναι ευθύνη ή ανευθυνότητα, μπροστά ή πίσω. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά, αλλά χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», είπε ο Ακης Σκέρτσος.
«Πιστεύουμε ότι η μέτρηση και η αξιολόγηση είναι αυτό, που προσδίδει αξιοπιστία στην πολιτική, εξ ου και η επιμονή μας στην κοστολόγηση προγραμμάτων είναι μία βαθιά πολιτική άσκηση. Επιδιώκουμε μία ισχυρή και ασφαλή αυτοδυναμία, που θα είναι εγγύηση για κυβέρνηση 4ετιας. Οι εκλογές γίνονται για την κυβέρνηση και όχι για το ποια θα είναι η αντιπολίτευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την απόσταση ανάμεσα σε αυτήν και την Ευρώπη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, 'Ακης Σκέρτσος στο τελευταίο briefing των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Σκέρτσος επέμεινε ότι εφ όσον εκλεγεί κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει και στελέχη εκτός των κομματικών τειχών, «που μοιράζονται το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2027». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε μαζική συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής και επανέλαβε πως «χαλαρή ψήφος σε μικρά κόμματα ανεβάζουν τον πήχη της αυτοδυναμίας και πιθανώς να παρατείνουν την πολιτική εκκρεμότητα».
Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο κ. Σκέρτσος επέμεινε πως η πρόταση της ΝΔ πηγαίνει την οικονομία πιο μπροστά και πιο ψηλά, τη βοηθάει να αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό απ ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε τα εισοδήματα στη χώρα να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Επίσης, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ γνωστοποίησε πως στις προβλέψεις του πρώτου νομοσχεδίου για το επιτελικό Κράτος 2 εντάσσονται και αυστηρότερα κριτήρια για τις διοικήσεις των νοσοκομείων και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει ενεργότερα μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, που, όπως είπε δεν το έκανε την προηγούμενη 4ετία.
Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Ακη Σκέρτσο
Στο τελευταίο briefing αυτής της μακράς αλλά και ιδιαίτερης προεκλογικής περιόδου θα μου επιτρέψετε να κλείσω μιλώντας για τους λόγους που καθιστούν αυτή την αναμέτρηση ιστορική για να κάνουμε όλοι μαζί τα αναγκαία άλματα προς τα μπρος για μια πιο ισχυρή, δίκαιη και ευρωπαϊκή Ελλάδα. Για όλους εκείνους τους λόγους δηλαδή που έκαναν την πλειοψηφία των πολιτών στις 21 Μαΐου να επιλέξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη «νέα» Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές.
Η πρόκληση της πολιτικής σήμερα, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και χαρακτηρίζεται από μεγάλες κρίσεις και αβεβαιότητες είναι να μπορούν τα παιδιά μας, να μπορούν οι νεότερες γενιές να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες.
Το χάσαμε αυτό κάποια στιγμή στη χώρα μας. Σταματήσαμε να δουλεύουμε για τους νέους. Κάτι που είχαμε πετύχει στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου, για τους παππούδες μας, τους γονείς μας και οριακά για τη δική μας γενιά.
Γι’ αυτό μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία οι νέοι και οι νέες. Διότι δεν έβλεπαν έως πρότινος, δεν ένιωθαν ότι η πολιτική στην Ελλάδα δουλεύει για αυτούς. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε για αυτο δουλεύει η νεα Νεα Δημοκρατια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζητούμενο, λοιπόν, για αυτή την κυβέρνηση, για αυτή την παράταξη και τη χώρα μας συνολικά, είναι να θέσουμε ξανά σε λειτουργία τον ανελκυστήρα της κοινωνικής ανόδου, της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών.
Για όλες και όλους, ανεξαιρέτως.
Ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων. Πραγματική ισονομία και ισοπολιτεία, πραγματικές ευκαιρίες ανέλιξης για όσους ζουν, δημιουργούν και εργάζονται στη χώρα μας.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μια πιο δίκαιη κοινωνία για τους νέους της, για τις γυναίκες, για τα άτομα με αναπηρία, για τους Λοατκι, για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, για τους ηλικιωμένους, για κάθε ομάδα που βιώνει καθημερινά μικρότερες ή μεγαλύτερες ανισότητες και εμπόδια, που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για να γίνει η καλύτερη εκδοχή αυτού που ονειρεύεται και μπορεί.
Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση, μια πολιτική παράταξη φιλελεύθερη, πατριωτική, ευρωπαϊκή, λαϊκή και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική.
Μια κυβέρνηση υπεύθυνη, ειλικρινή, με όραμα για το μέλλον και τις νέες γενιές.
Μια κυβέρνηση που δρα συνεχώς, που κάνει και λάθη αλλά δεν ντρέπεται να τα ομολογήσει και να μάθει από αυτά.
Και ταυτόχρονα μια κυβέρνηση τολμηρή που σπάει αυγά με κάθε τι που κρατάει καθηλωμένες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.
Και αυτή ήταν η προηγούμενη και ελπίζω επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εργαζόμαστε καθημερινά για να επισκευάσουμε τον χαλασμένο ανελκυστήρα των κοινωνικών ευκαιριών στην Ελλάδα.
Εργαζόμαστε καθημερινά και νοιαζόμαστε για να κάνουμε καλύτερη τη δημόσια εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την οικονομία, την αγορά εργασίας.
Για να έχει αξία κάθε ευρώ των φόρων που πληρώνουμε, αλλά και οι υπηρεσίες που λαμβάνουμε από το κράτος με περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες του καθενός μας.
Για να άρουμε τις αστικές και περιφερειακές ανισότητες, να φρουρήσουμε καλύτερα τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης, να ενώσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Για να φτιάξουμε επιτέλους ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη αντί ο πολίτης να υπηρετεί αυτό.
Για να γίνουμε ενεργειακά αυτόνομοι και αυτάρκεις αξιοποιώντας τον πλούτο του ήλιου, του ανέμου, των νερών μας.
Για να απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα από τα δεσμά του κρατισμού, να αυξήσουμε τα εισοδήματα όλων των πολιτών, να βοηθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να κερδίζουν ξένες αγορές.
Εντέλει για να βοηθήσουμε την χώρα μας να συγκλίνει περισσότερο με την υπόλοιπη Ευρώπη, να γίνει η Ελλάδα πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή πιο δίκαιη πιο ευρωπαϊκή.
Δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.
Όμως σίγουρα, παρά τις κρίσεις, βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερο σημείο από αυτό που ξεκινήσαμε το 2019. Και η καθημερινή μας έγνοια είναι να πάμε ακόμη πιο μπροστά και ψηλά, όλοι μαζί, ενωμένοι, χωρίς να μένει κανείς πίσω.
Διότι το μπορούμε και το αξίζουμε.
Διότι τελικά αυτή είναι και η αποστολή μιας φιλελεύθερης, πατριωτικά υπεύθυνης και κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης και σίγουρα της επόμενης κυβέρνησης:
• να προστατεύει από κάθε κρίση και απειλή,
• να ενδυναμώνει με περισσότερα δικαιώματα και εφόδια εκείνους που μένουν πίσω,
• και να απελευθερώνει όσους θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν χωρίς περιττά βαρίδια και εμπόδια.
Είναι καιρός πια να αφήσουμε πίσω μας τις ταμπέλες του παρελθόντος. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα στην πολιτική, το πραγματικό δίλημμα είναι ευθύνη ή ανευθυνότητα, "μπροστά" ή "πίσω".
Εμείς σίγουρα είμαστε με όσους θέλουν να πάει η χώρα μπροστά χωρίς να αφήνουμε όμως κανέναν πίσω.
Και επιμένουμε σε αυτό το νέο υπόδειγμα πολιτικής που υπηρετεί ο Πρόεδρος της ΝΔ, μιας πολιτικής με μετριοπάθεια, χωρίς τοξικότητα, με ρεαλισμό, με εντιμότητα, με ειλικρίνεια με τεκμηρίωση, με βλέμμα προς τα μπρος.
Έχει κουράσει πολύ ο συνθηματολογικός και κενός λόγος των κομμάτων που στερείται τεκμηρίωσης και τελικά ούτε πείθει, ούτε και φέρνει αποτελέσματα.
Η μέτρηση και η αξιολόγηση είναι πλέον τα στοιχεία που προσδίδουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην πολιτική και μπορούν να αποκαταστήσουν την χαμένη σχέση αξιοπιστίας με την πολιτική.
Διότι ό,τι δεν μετριέται ο, τι δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν είναι δίκαιο και αποτελεσματικό. Η επιμονή μας λοιπόν στη μέτρηση των προγραμμάτων δεν είναι κάποιος σχολαστικισμός, ούτε κάποια προσπάθεια παγίδευσης του αντιπάλου. Είναι μια βαθιά πολιτική και δημοκρατική στάση.
Για μας η αξιοπιστία είναι πολύ βασικό στοιχείο σε καθετί που κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε και κάνουμε απέναντι στους πολίτες. Είναι σημαντικό να μην καλλιεργούμε ως πολιτική τάξη υπερπροσδοκίες, πρέπει να είμαστε μετρημένοι, πιο προσγειωμένοι και να λέμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και να λογοδοτούμε όταν δεν τα καταφέρνουμε.
Ισχυρή ή ασφαλής αυτοδυναμία είναι ο βασικός παράγοντας για να έχουμε μια αξιόπιστη κυβέρνηση τετραετίας που είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την χώρα. Μαζί για να κάνουμε τη ζωή μας όμορφη σαν την Ελλάδα. Μια ασταθής κυβέρνηση με οριακή κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να υπηρετήσει τίποτα από αυτά.
Θυμίζουμε ότι οι εκλογές γίνονται για να έχει η χώρα κυβέρνηση και όχι για να λύσει τα προβλήματα της η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είχε τέσσερα χρόνια να οργανώσει το πρόγραμμα της, τους ανθρώπους της και να κριθεί στην κάλπη. Και προφανώς δεν αρκεί ένας μήνας για να γίνει αυτή η αναγκαία εσωτερική δουλειά και αναδιοργάνωση.
Η Ελλάδα μοιάζει να αφήνει πίσω της αντιλήψεις και πολιτικές που την χρεοκόπησαν , θέλει την φυγή προς τα εμπρός και την ουσιαστική σύγκλισή της με τα πιο προηγμένα κράτη της Δύσης.
Στις 21 Μαΐου οι πολίτες δεν έδειξαν μόνο τι κυβέρνηση θέλουν, αλλά εξίσου ηχηρά, εκκωφαντικά θα έλεγα, είπαν και τι αντιπολίτευση δεν θέλουν. Καταδίκασαν την τοξικότητα, την ανευθυνότητα, τον διχασμό, την εχθροπάθεια, τα fake news, την πλειοδοσία σε φαραωνικές υποσχέσεις και καλές αλλά μη ρεαλιστικές ακοστολογητες ιδέες.
Μπορεί η προεκλογική περίοδος να ήταν όντως μακρά και ενδεχομένως να κούρασε τον κόσμο, όμως προέκυψαν ορισμένα θετικά συμπεράσματα.
Ποια είναι αυτά;
-Είπαμε ότι δεν μπορούν τα κόμματα να κατεβαίνουν με προγράμματα που στηρίζονται σε λεφτόδεντρα, διότι πάθαμε και μάθαμε την προηγούμενη δεκαετία από αυτά τα ανεδαφικά προγράμματα, βυθιστηκαμε σε ύφεση, σε τοξικότητα, σε διχασμό, σε ανισότητες, χαθήκανε δουλειές, χαθήκανε επενδύσεις. Χαιρόμαστε που τα κόμματα -έστω και με καθυστέρηση μιας κάλπης- ήρθαν στα λόγια μας για την ανάγκη κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων. Και θα το κάνουμε πράξη με νομοθετική ρυθμιση αμέσως μετά την εκλογή της νεας κυβερνησης εφόσον μας εμπιστευτούν πάλι οι πολίτες.
-Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φάνηκε νομίζω περίτρανα ότι η μόνη τεκμηριωμένη πρόταση μακράς πνοής που κοιτάζει στα μάτια στο μέλλον είναι η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δοκιμαστήκαμε την προηγουμενη 4ετία και εν μέσω ιστορικών κρίσεων καταφέραμε όχι μόνο να αντέξουμε αλλά χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας να κάνουμε αρκετά βήματα προς το καλύτερο.
Ασφαλώς και δεν έγιναν όλα σωστά, υπήρξαν αστοχίες και λάθη αλλα τα αναγνωρίσαμε και προωθήσαμε τις βέλτιστες λύσεις. Και αυτη ειναι άλλη μια διαφορά μας από άλλα κόμματα που διατείνονται ότι είναι κόμματα εξουσίας αλλα παραμένουν κόμματα μόνο διαμαρτυρίας, του “όχι σε όλα” και του “ναι στο τίποτα”, κόμματα που δεν αναγνωρίζουν ποτε τα λάθη τους.
Εμείς ποτέ δεν είπαμε οτι ολα τα θα διορθώσουμε με ένα νόμο και ενα αρθρο, δεν ταξαμε ούτε υποσχόμαστε “επίγειους παραδείσους”
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο και πολυ κόπο για να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στόχος μας είναι την επόμενη τετραετία να δημιουργήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό κύμα ώστε η Ελλάδα να μειώσει θεαματικά την απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη σε δυναμική ανάπτυξη της οικονομιας και των επενδύσεων, στους μισθους, στη λειτουργία του κράτους , στην ασφάλεια, στην υγεία και την παιδεία, στην ενεργειακή αυτάρκεια για να γίνουμε όλοι -συλλογικά και ατομικά- καλύτεροι.
Εμείς έχουμε αποδείξει με πράξεις όχι με λόγια ότι είμαστε η παράταξη της ευθύνης, του ρεαλισμού, του πραγματισμού, της εξωστρέφειας. Με συνετή αυτοπεποίθηση για την Ελλάδα μας.
Η χώρα μας μπορεί να πρωτοστατεί και στην Ευρώπη. Ελληνικές πρωτοβουλίες τα τελευταια 4 χρόνα έγιναν ευρωπαϊκές πολιτικές στα δύσκολα χρόνια των των παγκόσμιων κρίσεων.
-Η πολιτική για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, η πρωτοβουλία για το Ταμείο Ανακαμψης και η πολιτική για το μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ενεργειακή κρίση ήταν ελληνικές προτάσεις , του Έλληνα πρωθυπουργού που έγιναν ευρωπαϊκές πολιτικές.
Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι πια το μαύρο πρόβατο διότι είχε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος υποστήριξε τη θέση της χώρας εποικοδομητικά και στο εξωτερικό.
Ενας πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αγαπάει την ευθύνη, που είναι συνεπής, ειλικρινής, πραγματιστής, μεταρρυθμιστής, εξωστρεφής, πατριώτης, ευρωπαϊστής.
Όλα αυτά τα θυμίζουμε όχι με διάθεση αυτοθαυμασμου .Αλλά για να αποφύγουμε τον μηδενισμό. Γιατί δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε αυτονόητα. Και γιατί δεν πρέπει μόνο να σκεφτόμαστε αυτό που ζητάμε σήμερα και το πού θέλουμε να πάμε αύριο. Αλλά και από που ξεκινήσαμε προχθές και τι κατακτήσαμε έως χθες. Ώστε να μπορούμε να πατάμε σε στέρεες βάσεις και να σχεδιάζουμε το μέλλον.
Ας σκεφτούμε τι μπορούμε να κατακτήσουμε με την ίδια δημιουργική ορμή στη νέα μας θητεία. Αυτή που θα χτίσει μία Ελλάδα πιο Παραγωγική, πιο Κοινωνική, πιο Δίκαιη, πιο Πράσινη, πιο Ψηφιακή και πιο Ισχυρή. Και τέλος, λύση του Μεταναστευτικού με τη συνδρομή της Ευρώπης. Και με σύνορα απόρθητα χάρη στις ένοπλες δυνάμεις μας που θα φυλάσουν σύγχρονα αεροπλάνα και πλοία αλλά και με υψηλό φρόνημα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας. Σε μία χώρα με πόλεις ασφαλείς, που θα γίνονται όλο και πιο ανθρώπινες.
Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το 2027. Και με βάση αυτό, αλλά και τα όσα έγιναν έως τώρα, ζητούμε από όλους τους πολίτες να συγκριθούμε και να κριθούμε στην κάλπη. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάει μόνο μπροστά χωρίς να αφήνουμε κανέναν πολίτη πίσω.
Η «νέα» Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική παράταξη της ευθύνης, ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος, που σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για όλες τις Ελληνίδες και ολους τους Ελληνες, χωρίς διακρίσεις, όπου κι αν κατοικούν, χωρίς στείρους διχασμούς του παρελθόντος.
Αν μας εμπιστευτούν πάλι οι πολίτες και η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει στους κόλπους της και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους , θα είναι ανοιχτή σε περισσότερες ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές πέραν των δικών της “συνόρων” .
Αν το βράδυ της προσεχούς Κυριακής οι πολίτες δώσουν στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκης ασφαλή αυτοδυναμία , από τις 26 ξανα-πιάνουμε δουλειά για μια ισχυρή- αυτοδύναμη- κυρίαρχη Ελλάδα, που ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε είδους κρίσεις και απειλές και ταυτόχρονα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, κάνει αλλαγές κλείνοντας οριστικά τα μεγάλα μέτωπα που έρχονται από το παρελθόν και μένουν ακόμη ανοιχτά στην οικονομία, το κράτος και την κοινωνία. Στην Υγεία, τη Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά, την Ακρίβεια.
Όλα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν με μια προϋπόθεση, τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές και με την υπερψήφιση της προγραμματικής μας πρότασης.
Δεν υπάρχει “παντοδυναμία Μητσοτάκη” αλλα μονο ισχυρός κυρίαρχος λαός που θα δώσει εντολή για αλλαγές, εδω και τώρα.
Χαλαρή ψήφος σε μικρότερα κόμματα που θα τα οδηγήσει εντός Βουλής ανεβαζει τον πήχη της αυτοδυναμίας και ενδεχομένως να παρατείνει την πολιτική εκκρεμότητα.
Η αποφαση ανήκει λοιπόν, στους πολίτες και ασφαλώς θα είναι σεβαστή.
Στη διάθεσή σας για να απαντήσω στα ερωτήματα σας αφού προηγουμένως σας ευχαριστήσω για την καλή, νηφάλια και πιστευω εποικοδομητική συνεργασία μας αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο που δώσατε και εσείς ως δημοσιογράφοι τη μάχη της ενημερωσης .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε χθες μία νέα κόντρα η οποία ξέσπασε ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δραστηριότητα του κυρίου Μάντζου, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και να μιλά για ταύτιση της Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη. Τι απαντάτε;
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Δεν θα ήθελα να μπω σε κόντρες που αφορούν άλλα κόμματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς υπηρετούμε μία πρόταση η οποία πηγαίνει την ελληνική οικονομία πιο μπροστά, πιο ψηλά και συμβάλει στο να συνεχίσει να αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, που είναι ο βασικός παράγοντας, η βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε ένα και μόνο στόχο, τα εισοδήματα των Ελλήνων και των Ελληνίδων να συγκλίνον με τα Ευρωπαϊκά εισοδήματα.
Έχουμε πει ότι στόχος μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ, στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Αποδείξαμε με τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας ότι αυτό είναι ένας εφικτός στόχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε. Στην εισαγωγική σας τοποθέτηση μιλήσατε πολλές φορές, χρησιμοποιήσατε τη λέξη, κοινωνικός, κοινωνική, δίκαιος, δικαιοσύνη. Αν η Νέα Δημοκρατία επανεκλεγεί Κυβέρνηση ένα από τα πρώτα νομοσχέδια έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι η προσαρμογή του επιτελικού κράτους.
Να υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν και κάποια νομοσχέδια με κοινωνικό προοδευτικό πρόσημο; Ευχαριστώ.
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Η επόμενη κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της να υλοποιήσει πολλές και κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν και το σύστημα υγείας και το σύστημα εκπαίδευσης και την απονομή δικαιοσύνης.
Αυτά όλα αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ίδιας της χώρας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 το οποίο έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο και αίτημα της ίδιας της κοινωνίας, η Ελλάδα να γίνει πιο δίκαιη, πιο κοινωνική, πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη και πιο ισχυρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο κύριος Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρότασή του οι Διοικητές να ασκούν μία πενταετή θητεία και να επιλεγούν με έναν ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Επειδή ετοιμάζετε το επιτελικό κράτος 2 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνησή του, εφόσον είναι αυτοδύναμος τη Δευτέρα, εξετάζετε κάποια τέτοια πρόταση ή ποια άλλη πρόταση εξετάζετε για τον ορισμό Διοικήσεων στους οργανισμούς, με δεδομένα και τα πρόσφατα από τον ΟΣΕ και τα όσα είχαν ειπωθεί τότε;
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Στο πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον δοθεί η εντολή από τους πολίτες, θα περιλαμβάνονται αλλαγές που θα αφορούν και τις Διοικήσεις οργανισμών, ώστε να επιλέγονται οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά σε κάθε οργανισμό με βάση αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, αυστηρά στοιχεία και κριτήρια αποτελεσματικότητας, ικανότητας και προϋπηρεσίας.
Ο κύριος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς στην προηγούμενη διακυβέρνηση δεν ψήφισαν πολλά νομοσχέδια τα οποία είχαν στον πυρήνα τους την αξιολόγηση στο κράτος, θα περιμένουμε και ελπίζουμε στην επόμενη θητεία, στην επόμενη διακυβέρνηση, να φανούν πιο συνεπείς με όσα έλεγαν προεκλογικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στην εισαγωγική σας τοποθέτηση μεταξύ άλλων αναφερθήκατε στο γεγονός ότι στην νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν την δεύτερη εντολή, θα υπάρχουν και στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους. Μάλλον είπατε στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Αναφέρεστε σε στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους ή εν ενεργεία Βουλευτές και στελέχη; Και αυτοί οι πολιτικοί χώροι είναι και άλλοι πέραν του ΠΑΣΟΚ, μπορείτε να το προσδιορίσετε πολιτικά;
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Όχι αναφέρομαι σε αυτό το οποίο έχει ήδη γίνει πράξη, ότι απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα κάλεσμα ευρύτερο και υπάρχει μία ανταπόκριση από ανθρώπους, από προσωπικότητες, που πιστεύουν στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική των ανοιχτών οριζόντων. Δεν εννοώ τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας την Κυριακή θα επιμείνετε σε ενδεχόμενες συνεργασίες ή θα πάτε σε τρίτες κάλπες όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός;
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Η απάντηση είναι στα χέρια των πολιτών, δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση για να προχωρήσει και να υλοποιήσει μεγάλες αλλαγές οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Νομίζω μπορεί να είναι και συνέχεια στο ερώτημα του συναδέλφου. Ήθελα να σας πω ότι όπως βλέπουμε όλοι και με βάση τις δημοσκοπήσεις παραμένει το αίνιγμα των εκλογών σε σχέση με το πόσα κόμματα τελικά θα μπουν στη Βουλή και γνωρίζουμε πλέον πόσο επηρεάζει και τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Για τη Νέα Δημοκρατία αντίδοτο σε αυτό, το ένα είναι η συμμετοχή. Ποιο άλλο είναι;
Κος ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Είναι η συμμετοχή. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας με κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οποιαδήποτε πόρτα συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία δια των δηλώσεων του αρχηγού του.
Επομένως αυτό το οποίο λέμε είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι το μόνο κόμμα, η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει μια υπεύθυνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης για να βγει η χώρα από αυτή την πολιτική εκκρεμότητα στην οποία βρίσκεται εδώ και πέντε εβδομάδες παρότι θα μπορούσε από τις 21 Μαΐου με ένα άλλο εκλογικό σύστημα σαν αυτό που θα εφαρμοστεί την Κυριακή, να έχει ήδη μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε εκπρόσωπε, θα ήταν στις σκέψεις της επόμενης κυβέρνησης εάν είναι η Νέα Δημοκρατία, να προσαρμόσει κάποια κομμάτια του εκλογικού νόμου;Για παράδειγμα έχει ακουστεί ότι μπορεί να σκέφτεστε το 3% να γίνει 5%, ενώ το κατώφλι, το όριο εισόδου. Γιατί βλέπουμε και ένα μεγάλο συνωστισμό στα μικρότερα κομματίδια. Αυτό θα ήταν στις σκέψεις σας;
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ:
Δεν έχουμε σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αυτή τη φάση.
Σας ευχαριστω. Καλή ψήφο εύχομαι σε όλους.