Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και την κυβέρνηση να δίνει έξτρα κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν, ενώ προειδοποιεί με περιοριστικά μέτρα τους αρνητές.
Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα τόσο της κοινωνίας, όσο και της οικονομίας συνεχίζουν να γίνονται και πλέον ο καθοριστικός παράγοντας που θα δίνει όλο και περισσότερες ελευθερίες είναι ο εμβολιασμός. Οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο για ένα 4ο κύμα κορωνοϊού εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, γι' αυτό και τονίζουν το πόσο αναγκαίο είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός των πολιτών και να χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι τείχος ανοσίας.
Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μετά τις διευκολύνσεις που ανακοίνωσε για τους εμβολιασμένους έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα για να πείσει τους αρνητές των εμβολίων να εμβολιαστούν. Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, πως μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα επόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.
«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γεωργιάδης: Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά
Μια μεγάλη αλήθεια, όσο κι αν ακούγεται δυσάρεστη, είπε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», δήλωσε στο ΟΡΕΝ και αποτύπωσε την αγωνία της κυβέρνησης ενόψει ενός τέταρτου κύματος του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι και η ελληνική κυβέρνηση -όπως όλος ο κόσμος- ανησυχεί για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Ήδη, η χώρα μας βιώνει τις επιπτώσεις από την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττουν τον τουρισμό.
Σε αυτές τις συνθήκες ένα νέο lockdown το φθινόπωρο θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, που επιχειρεί να αναρρώσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εξ ου και οι αποφάσεις για τη λειτουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναμπεί η οικονομική ζωή στον πάγο και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγουμε».
Εισήγηση για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών
«Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 15 έως 17 ετών», τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ
«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης, σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι».
Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. «Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», σημείωσε πάντως.
Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, μίλησε για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».