Το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση όσον αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά πως «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός», έστειλε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Επίσης, καλωσόρισε το αυξημένο ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών για εμβολιασμό και κάλεσε ξανά τον κόσμο να κλείσει ραντεβού για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Μιλώντας στο Action24 και αναφερόμενος στον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, συμπέρανε: «Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμη, ούτε επαναπαύεται ούτε εφησυχάζει».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι καθόλου στον «αέρα» εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, απάντησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, καθώς εξήγησε πως το εμβόλιο έχει αλλάξει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, οριζόντια μέτρα ούτε θα ξαναδούμε ούτε και είναι αναγκαία.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, 300.000 νέα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση κινήτρων από την κυβέρνηση, με συνεχή μάλιστα αύξηση τις τελευταίες τρεις ημέρες, έκανε γνωστό ο κ. Σκέρτσος. Παρ' όλα αυτά, «προφανώς μας ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα, είμαστε σε εγρήγορση, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, με τα πολλά κρούσματα».
Σκέρτσος: Να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη
Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβάλλονται μέτρα στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, που είναι θωρακισμένο από τον κορωνοϊό. Πολλώ μάλλον που, σε λίγες ημέρες, σε 1-2 εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί δεύτερης δόσης για το 60% του πληθυσμού, υπογράμμισε, και πρόσθεσε: Από εκεί και πέρα, το μήνυμα είναι ένα: εμβολιασμός, και ταυτόχρονα τεστ, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι.
Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, πως το 65% τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αντέδρασε ως εξής: «Με χαρά ακούω την τάση της κοινής γνώμης υπέρ του εμβολιασμού. Θα ήταν καλό το 65% που τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, να εμβολιαστεί, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη».
Στη συνέχεια, αναγνώρισε μεν ότι είναι ατομική επιλογή ο εμβολιασμός, ότι είναι παρέμβαση στο σώμα μας, πλην όμως, συμπλήρωσε, η ατομική αυτή επιλογή δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους εστίασης ή τους εκπαιδευτικούς, απάντησε ότι «οι συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες δεν βρίσκονται μέσα στην εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής».
Στο εάν η κυβέρνηση έπιασε τους στόχους που είχε θέσει για το πρόγραμμα εμβολιασμού, υπενθύμισε ότι είχε πει πως ως το τέλος Ιουνίου το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, καθώς «αυτή ήταν η δέσμευση και ο σχεδιασμός», και αυτό έχει ικανοποιηθεί σήμερα: είμαστε στο 57% - 58% του πληθυσμού με μία δόση.
«Έχουν γίνει βαθιές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία δύο χρόνια»
Στο κεφάλαιο «τουρισμός», με δείκτη τις αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος», ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι «είμαστε ήδη στο 50% τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με το 2019», συνεπώς, συμπέρανε, «υπάρχει μια μεγαλύτερη ανησυχία από αυτό που τα δεδομένα της οικονομίας του τουρισμού δείχνουν στην πραγματικότητα».
Η συνέντευξη έκλεισε με ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία: Μέσα στο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων (στα σύνορα, μεταναστευτικό, δημόσια υγεία), εφαρμόστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού σχεδόν στο ακέραιο, σημείωσε εμφατικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εξειδίκευσε:
«Υπάρχει υλοποίηση σχεδόν όλων των φορολογικών προεκλογικών δεσμεύσεων για φοροελαφρύνσεις ακόμη και σε εποχή πανδημίας και ύφεσης. Υπάρχει τεράστιος μετασχηματισμός του κράτους προς την ψηφιοποίηση. Ακόμη, η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας. Με δυο λόγια «έχουν γίνει βαθιές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία δύο χρόνια, προφανώς όμως η Ελλάδα έχει χάσει μια ολόκληρη δεκαετία».
Εν κατακλείδι, «πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμη, ούτε επαναπαύεται ούτε εφησυχάζει», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που επικαλέστηκε, κλείνοντας, τις προβλέψεις των εγκυρότερων διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, η Ελλάδα και το 2021 και το 2022 θα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.