Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών, κάνει λόγο ο Άκης Σκέρτσος.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον οποίο λέει ότι «προσπαθώντας , όπως το συνηθίζει, να δημιουργήσει εντυπώσεις λόγω της χαμηλής απήχησης που είχαν τα μηνύματά του στο χθεσινό debate, μια μέρα μετά, ανακαλύπτει "σκάνδαλο"».
Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σπάνια είδηση» καθώς «για πρώτη φορά δημόσια ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στο debate δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να αναφέρει επί λέξει τον τίτλο του περιοδικού Economist που, σε αντίθεση με όσα λέει ο κ. Τσίπρας, κατατάσσει την Ελλάδα στη φετινή έκδοση τού "Δείκτη Δημοκρατίας", 9 θέσεις ψηλότερα σε ετήσια βάση και 14 θέσεις ψηλότερα από το 2018».
«O τίτλος του άρθρου είναι: Η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική βελτίωση παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. (Greece: a big improver despite the spyware scandal). Η αναφορά ήταν σαφής, όσο και αν προσπαθεί να τη διαστρεβλώσει ο κ. Τσίπρας», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος, επισημαίνει ότι «η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης στην οποία -σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα- έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη». Προς απόδειξη των όσων αναφέρει, δίνεται στη δημοσιότητα το άρθρο του Economist και ολόκληρη η έκθεση.
Δείκτης δημοκρατίας Economist: Μεγάλη βελτίωση για την Ελλάδα παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών
Όπως καταγράφει ο Economist, η Ελλάδα καταγράφει μεγάλη βελτίωση στον δείκτη δημοκρατίας το 2022, «παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του το Economist Intelligence, η Ελλάδα παραμένει μια «ελαττωματική δημοκρατία», αλλά η συνολική της βαθμολογία βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022. Έτσι έχει πλησιάσει να αναβαθμιστεί σε «πλήρη δημοκρατία», αφού μαραζώνει στην κατώτερη κατηγορία από το 2010, όταν η κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους οδήγησε σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση.
Το 2006 η Ελλάδα είχε βαθμολογία 8,13 -υψηλότερο ακόμη και από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, με 8,08. Το 2022 η παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνεται από την 34η το 2021 στην κοινή 25η, καθιστώντας τη χώρα μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη μας. Καταγράφει την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση βαθμολογίας από όλες τις χώρες που καλύπτονται από τον δείκτη.
Economist: Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με ικανότητα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία
Η βελτίωση σημειώνεται στις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη για το 2022. Η κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού βελτιώνεται, λόγω της αυξημένης προσπάθειας των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο της διασποράς.
Η βαθμολογία της Ελλάδας για τη λειτουργία της κυβέρνησης βελτιώνεται επίσης αισθητά, λόγω του τέλους του καθεστώτος ενισχυμένης επιτήρησης μετά τη διάσωση, στο οποίο η Ελλάδα είχε υποβληθεί από το 2015, η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά τις επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19, βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε κλονιστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρόνια μετά το 2010.
Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, ο βασικός πυλώνας της οικονομίας, θα μπορούσε να είχε μόνιμα πληγεί, εάν η πανδημία είχε λάθος διαχείριση. Αντίθετα, το 2022 ο τουρισμός ανέκαμψε έντονα, επιστρέφοντας σχεδόν στα επίπεδα ρεκόρ προ της πανδημίας.
Ομοίως, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 με ικανό τρόπο και με τρόπο που απέφυγε το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήριζε τη δεκαετία του 2010.
Τέλος, η Ελλάδα διοργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα βελτιωμένες βαθμολογίες σε πολλούς δείκτες το 2022.
Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες. Υπάρχει σημαντική λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Εκκλησία και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά παρενόχληση, απειλές και βία.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών που χρησιμοποιούν τεχνολογία spyware για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει προσωπική γνώση της δραστηριότητας, αλλά ζήτησε συγγνώμη για αυτό, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης, ειδικά καθώς το κυβερνητικό στέλεχος που θα είχε την εποπτεία των υποκλοπών, ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση του κ. Δημητριάδη και του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία για να καταστήσει την κατοχή και χρήση κακόβουλου λογισμικού ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δέκα ετών και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο.
Η έκθεση του Economist Intelligence: