«Το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του», σχολίασε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Open.
Αναφερόμενος αρχικά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Σκανδαλίδης είπε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πια θεσμοθετήσει τη διαδικασία των εκλογών και την ακολουθεί με καλούς όρους, αξιοκρατικούς και αξιολογικούς. Βγαίνει ο καθένας και λέει τη γνώμη του. Αυτή τη φορά προχωρήσαμε πιο πέρα, στο debate. Ήταν ένα βήμα μπροστά σε σχέση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα στην πολιτική ζωή, και το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του».
«Το μεγάλο θέμα είναι να πάει ο κόσμος στην κάλπη. Εκτιμώ πως θα περάσει τις 300.000»
«Αυτό για μένα είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ποιος θα εκλεγεί. Είναι ότι το κόμμα αποκαθιστά ξανά τη σχέση του με την πολιτική, κι αυτό είναι ελπιδοφόρο. Το μεγάλο θέμα είναι να πάει ο κόσμος στην κάλπη. Εκτιμώ πως η συμμετοχή θα περάσει τις 300.000 και μπορεί να πάει και πολύ παραπάνω. Το θέμα είναι να μπουν και αυτοί στην πολιτική, στο παιχνίδι και όποιος και αν είναι ο πρόεδρος, θα φτιάξει μια δομή και μια λειτουργία που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ξανά εν δυνάμει αντίπαλο της ΝΔ. Δεν είναι θέμα κορυφής, αλλά να λειτουργήσει το σύνολο της παράταξης. Η ψυχή του ΠΑΣΟΚ ήταν η συμμετοχή στην πολιτική».
Eπίσης, ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος. «Όποιος και αν είναι ο πρόεδρος, πάλι θα είναι μαζί. Το πιστεύω ακράδαντα, γιατί είναι τέτοια και η πολιτική συγκυρία, όπως και οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Για την Άννα (Διαμαντοπούλου) δεν μπορώ να πω τίποτα, γιατί είχε φύγει ένα διάστημα και τώρα γυρίζει, όλοι οι άλλοι όμως ήταν στο ΠΑΣΟΚ και συμμετείχαν ουσιαστικά και δημιουργικά και μάλιστα από συγκεκριμένες θέσεις», είπε.
Κώστας Σκανδαλίδης: Έχω προτίμηση αλλά δεν θέλω να επηρεάσω
«Έχω προτίμηση αλλά δεν θέλω να επηρεάσω κάποια πράγματα σε αυτόν τον βαθμό. Η ουσία είναι πως αυτή τη στιγμή βλέπω πως η πολιτική αντιπαράθεση κρατιέται σε ένα πολύ καλό επίπεδο», συνέχισε.
Ερωτώμενος για το εάν παίζει ρόλο να είναι βουλευτής ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Όλα αυτά είναι σχετικά. Θα πρέπει να είναι και βουλευτής, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να γίνει πρόεδρος και όχι αρχηγός. Να βάλει την ΚΟ σε έναν συντονισμό και μια διάταξη ώστε να αξιοποιήσει τα στελέχη, να βγάλει μια κυβερνητική ομάδα μπροστά για να φανεί στον κόσμο. Έχει και νέους ανθρώπους. Ο Νίκος (Ανδρουλάκης) έκανε μεγάλη ανανέωση στα στελέχη σε πάρα πολλά επίπεδα. Έχει τους ανθρώπους να δώσει τη μάχη για την εξουσία».
Για το εάν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν πρόεδρος ή αρχηγός, απάντησε «αρχηγός έγινε κυρίως, αλλά και σαν πρόεδρος πέτυχε πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά. Κράτησε την πολιτική αυτονομία της παράταξης, την ανανέωσε σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και αν ήταν προσωπικές τους επιλογές. Βγήκαν καινούργια φυντάνια στο προσκήνιο, πολλοί νέοι άνθρωποι. Κράτησε και την πολιτική ανανέωση και την αυτονομία και παράλληλα και μια προγραμματική διάθεση που έδειξε από την αρχηγία. Από αυτή την άποψη πέτυχε, αλλά έμεινε πίσω το κόμμα, γιατί είχε δυνάμεις που θα μπορούσαν να βγουν στο προσκήνιο, πιο πολλές, πιο ισχυρές και πιο ουσιαστικές. Αλλά είναι ένας άνθρωπος που μαθαίνει, κι αν εκλεγεί μπορεί να είναι καλύτερος, όπως μπορεί να είναι και οι άλλοι που έχουν επισημάνει ποια είναι τα προβλήματα».
Τι είπε για τον Χάρη Δούκα και το αφήγημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς
Ερωτηθείς εάν ο Χάρης Δούκας μπορεί να υπηρετήσει ένα αφήγημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, σχολίασε: «Στην Κεντροαριστερά είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πορεία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ούτε έχει κανείς τον χρόνο να περιμένει πότε θα φτιαχτούν τα κόμματα, να συνεννοηθούν και να γίνει συγκόλληση δυνάμεων. Υπάρχουν μόνο συνεργασίες που μπορούν να ενισχυθούν. Από τους υποψηφίους κανείς δεν λέει πως θα δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και θα κάνουμε κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες. Δεν είναι "όσοι πιστοί προσέλθετε", υπάρχουν συγκεκριμένες και συγκροτημένες δυνάμεις σκόρπιες, με αυτές μπορείς να συνεργαστείς θεσμικά, δεν χρειάζεται να συνεργαστείς οργανωτικά».
«Μια από τις μεγάλες διδαχές του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πως δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων με τη λογική να... πάρουμε έναν, να τον φέρουμε εδώ. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αυτό το πράγμα, όποιος ήθελε ερχόταν.
Με αυτή την έννοια, μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ πόλος έλξης για μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική. Ή όσους απέχουν ή αυτούς που μετάνιωσαν που ψήφισαν Μητσοτάκη ή αυτούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί ελπίζανε κάτι καλύτερο και βλέπουν αυτή την κατάσταση. Πάνω από το 43%-44% θα μπορούσαν να είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει πως οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ είναι βαθιές και πρέπει να δοθεί η σπίθα για να ξαναβγεί μπροστά» υποστήριξε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει ταυτότητα και στρατηγική, και εδώ είμαστε να συζητήσουμε»
Ακόμη, κλήθηκε να σχολιάσει και την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Παρενέβη μια δύναμη, ο κ. Κασσελάκης, που ήρθε από το πουθενά και κατάφερε μέσα σε ελάχιστες μέρες να πάρει την προεδρία του κόμματος. Ο πασόκος δεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που έρχεται ξαφνικά από το πουθενά και λέει "ξέρω καλύτερα αγγλικά, θα νικήσω τον Μητσοτάκη". Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε ευκαιριακά, πάνω στην οργή απέναντι στα μνημόνια, και ανέβηκε και έπεσε μετά. Πρέπει να βρει μια ταυτότητα και μια στρατηγική που δεν την έχει τώρα. Αν καταφέρει και τη βρει, εδώ είμαστε να συζητήσουμε».