Η Αθήνα παρουσιάζεται ενδυναμωμένη στο διπλωματικό τραπέζι μετά τις πρόσφατες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία και ποντάρει στην αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος για την ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών της και του στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει στην περιοχή της Μεσογείου.
Τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα αποτελούν ένα ισχυρό αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα και ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις στο θέμα των θαλασσίων ζωνών που αποτελεί την αιχμή της τουρκικής παραβατικότητας. Η κυβέρνηση αποδίδει στρατηγική σημασία στην καλλιέργεια κοινών αντιλήψεων με τις χώρες της περιοχής και την συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων.
«Κλειδί» για την περιοχή η συνεργασία με την Αίγυπτο
Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα κλειδί στην στρατηγική της Αθήνας για συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αξία των σχέσεων καλής γειτονίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου συμφέροντος. Ανάλογη σημασία αποδίδει στις σχέσεις των δύο χωρών και το Κάιρο, το οποίο έχει αποκρούσει τις επιθέσεις φιλίας που δέχτηκε από την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα.
Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής
Η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα αποτελεί άλλον έναν σταθμό στην κοινή πορεία που έχουν χαράξει οι τρεις χώρες. Στην συνάντηση που θα έχουν Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Παρουσία των τριών ηγετών θα γίνει η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, βάζοντας παράλληλα στο επίκεντρο την Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ που αποτελεί «διάδρομο» για την μεταφορά ενέργειας. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας» όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποδίδοντας μεγάλη γεωπολιτική αξία στην συμφωνία. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον ενεργειακής κρίσης που βιώνει και η Ευρώπη και θα αποτελέσει το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.