Να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους καλλιτέχνες με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους τους, σήμερα στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να εγγυηθεί προσωπικά ότι «δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο» και να διαβεβαιώσει για την πρόθεση του να δοθούν «καθαρές λύσεις ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες».
Δεν θίγονται ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών
Άλλωστε, ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ειλικρίνεια των λεγομένων της. Επίσης, όπως τονίζουν συνεργάτες του, δεν θίγονται ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε το ΠΔ επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους». Επίσης, συγκροτήθηκαν τρεις διυπουργικές ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή όλων των κρατικών σχολών παραστατικών τεχνών για την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων, προκειμένου να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία δημόσιας -πανεπιστημιακού επιπέδου- σχολής στις παραστατικές τέχνες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφορεί τον καλλιτεχνικό κόσμο
Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης του καλλιτεχνικού κόσμου και εργαλειοποίησης του θέματος για μικροκομματικούς σκοπούς, χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά για μια ουσιαστική λύση για ένα θέμα που έρχεται από το παρελθόν και δεν δημιουργήθηκε τώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί καιροσκοπικά», τονίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «ζητά τώρα αναγνώριση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καλλιτεχνών, από ιδιωτικές ή μη πανεπιστημιακές σχολές, όταν επίμονα και πεισματικά έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και κατά της ανωτατοποίησης ιδιωτικών σχολών».
Στο κυβερνητικό επιτελείο εντάσσουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στο συγκεκριμένο θέμα στην συνολική στρατηγική της Κουμουνδούρου για τη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος στο δημόσιο διάλογο με στόχο την πόλωση. «Ο κ. Τσίπρας επιλέγει αυτή τη στρατηγική γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μήπως και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του ’19. Όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά», είναι η εκτίμηση που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη για να εξηγήσει, κατά την άποψη του, την συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, επανέφερε το σενάριο μιας «κυβέρνησης ηττημένων», σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το κάνει. «Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει για την «πολιτική τερατογένεση» -την είχα κάνει στη Δ.Ε.Θ. το 2022- ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί Κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό», είπε. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης, θέλει να τονίσει την σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική και θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές, όπου η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία.
Παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και όχι κοκορομαχία με ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος και η ΝΔ δεν θα μπουν «σε μια κοκορομαχία με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά θα προτάξουν το κυβερνητικό έργο και τον θετικό προγραμματικό λόγο. Η δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση να προχωρά μέχρι την προκήρυξη των εκλογών στην υλοποίηση μέτρων με θετικό κοινωνικό πρόσημο αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει έναντι των «υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα του κ. Τσίπρα», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εξειδίκευση των μέτρων που θα κάνουν σήμερα τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία στις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για επίδομα 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, νέο πρόγραμμα δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα μέτρα για τους αγρότες. Τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστούν από τη Βουλή, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Αποφασίζει για τις περιφέρειες ο Μητσοτάκης
Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές συμπληρώνεται και το παζλ των υποψηφίων βουλευτών με τον πρωθυπουργό να αποφασίζει, μεταξύ άλλων, για τις περιφέρειες στις οποίες θα ηγηθεί ο ίδιος του γαλάζιου ψηφοδελτίου. Ήδη έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Έβρο, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του είναι η υβριδική επίθεση της Τουρκίας στα σύνορα το 2020, όταν χρησιμοποίησε τους μετανάστες. Ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας είναι η παραδοσιακή περιφέρεια στην οποία εκλέγεται βουλευτής από την πρώτη στιγμή που μπήκε στον στίβο της πολιτικής και όπως όλα δείχνουν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη περιφέρεια στην οποία είναι πιθανόν να ηγηθεί του ψηφοδελτίου είναι η Λάρισα.