Ασπίδα προστασίας των παιδιών από την ανεξέλεγκτη χρήση των κοινωνικών δικτύων και από την προβολή ακατάλληλου για την ηλικία τους υλικού επιχειρεί να υψώσει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί σήμερα από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς το κυβερνητικό σχέδιο «Εθνική Στρατηγική» με σκοπό την αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο.
Το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει απαγορεύσεις, καθώς «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και χωρίς δεδομένα αποτελέσματα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Η προσπάθεια που ξεκινά εστιάζει στην ενημέρωση και στη συνεργασία των γονέων προκειμένου να μπει φρένο στη χρήση των social media από τους ανήλικους και την προσέγγιση των ίδιων των παιδιών. «Κλειδί» στο κυβερνητικό σχέδιο είναι το Kids Wallet που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου. Δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζεται με σαφήνεια η ηλικία του παιδιού μέσω των εργαλείων και θα πρέπει οι γονείς να βάλουν τη φραγή στα κινητά των παιδιών.
Στην πλατφόρμα Kids Wallet ο γονέας θα δηλώνει το κινητό του παιδιού του και θα πιστοποιεί την ηλικία του. Έτσι, οι πλατφόρμες έχουν την ευθύνη να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προσαρμόσουν το υλικό που διαθέτουν προς το συγκεκριμένο τηλέφωνο εφόσον ξέρουν ότι απέναντι υπάρχει ανήλικος. «Πλέον οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία, αφού τους παρέχουμε έναν πιστοποιημένο τρόπο εξακρίβωσης της ηλικίας», τονίζει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, καθώς μέχρι σήμερα οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά προσπερνούν τον έλεγχο της ηλικίας δηλώνοντας ψευδή στοιχεία όταν εγγράφονται.
Έρχεται το parko.gov.gr
Η ηλικία «ψηφιακής ενηλικίωσης» ορίζεται στα 15 έτη, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που ήδη ισχύει στη Γαλλία, με στόχο να αποτελέσει και ευρωπαϊκή οδηγία. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην Κομισιόν και ασκούνται πιέσεις ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση. «Στους γονείς παρέχεται πλέον η δυνατότητα με ένα απλό και εύκολο στη χρήση του εργαλείο να θέσουν όρια ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο χρήσης των social media στα παιδιά», σύμφωνα με αρμόδιο υπουργό.
Συνάδελφός του συμπληρώνει ότι «προσφέρουμε όλους τους βασικούς περιορισμούς και ο γονέας μπορεί να αποφασίσει μέσω της εφαρμογής πόσους και ποιους θα ενεργοποιήσει». Γι’ αυτό δίνεται μεγάλη σημασία στη σωστή ενημέρωση των γονιών σχετικά με τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων προστασίας των παιδιών. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η σελίδα parko.gov.gr, που επίσης θα παρουσιαστεί σήμερα στο Ωδείο Αθηνών και περιλαμβάνει βίντεο για τη χρήση του Kids Wallet, την ενεργοποίηση του γονικού ελέγχου στα κινητά και δίνει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται από την πλευρά τους.
Βαρύτητα δίνεται και στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων του Παιδιού. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αλγόριθμοι που στοχεύουν στον εθισμό με το περιεχόμενο που παρέχουν στον χρήστη, ώστε να τον κρατούν μπροστά από την οθόνη του κινητού», υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που μπορεί να ασκήσει ουσιαστική πίεση στις πλατφόρμες και επιβάλλει κανόνες για την απαγόρευση παρόμοιων αλγορίθμων στους ανήλικους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν κινήσεις το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η ανάληψη πρωτοβουλίας από την ευρωομάδα της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο και η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση του πρωθυπουργού με μια έφηβη για τους κινδύνους του Διαδικτύου και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.