Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας -Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή - iefimerida.gr

Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας -Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης
Συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης / Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας - ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η τριήμερη διαδικασία κατά την οποία εγγράφηκαν για να τοποθετηθούν περισσότεροι από 175 βουλευτές (θα μιλήσουν τελικά αρκετά λιγότεροι) κυριαρχήθηκε από σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες με την κυβέρνηση να καταγγέλλει ανοιχτά για απόπειρα μικροκομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών και την αντιπολίτευση να επιμένει στο αφήγημα περί συγκάλυψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Πέμπτη και τελευταία μέρα πάντως συζήτησης αναμένεται να τοποθετηθούν οι εναπομείναντες υπουργοί και να ολοκληρωθούν ορισμένοι κύκλοι ομιλητών, προκειμένου το μεσημέρι να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη φορά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης και τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο βήμα τελευταίος.

Αμέσως, μετά θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα επιβεβαιώσει την κυβερνητική συνοχή (κατά της πρότασης δυσπιστίας θα ψηφίσουν πέραν των 158 βουλευτών της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς).

Η τοποθέτηση Καραμανλή

Κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε πως δεν κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία και κάλεσε τα κόμματα εφόσον έχουν στοιχεία συγκεκριμένα και κατηγορητήριο να καταθέσουν πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής. «Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Καραμανλής απέδωσε τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια εκμετάλλευσης για τη νομή της εξουσίας. Όπως εξήγησε στόχος, δεν είναι ο ίδιος αλλά ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και συνολικά η παράταξη της ΝΔ. 

«O στόχος σας δεν είμαι εγώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση και παράταξη ΝΔ. “50 χρόνια, μετά την ίδρυση της παράταξης μας που ισχυροποίησε τη δημοκρατία, έβαλε τη χώρα στην ΕΕ και εγγυάται σταθερότητα, αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων», είπε.

Αμέσως ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση με τη παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Καραμανλή λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πως τοποθετήθηκε με αλαζονεία ενώπιον της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε μάλιστα πολλάκις να απαντήσει στις κυβερνητικές αιχμές πως συνασπίζεται με συγκεκριμένα εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα.

«Λέτε για συγκάλυψη για δύο επιπλέον βαγόνια που εξαφανίστηκαν, συγκάλυψη για το ξυλόλιο που ήταν σε μια σειρά και όχι στην άλλη. Μπάζωμα για να εξαφανιστούν ανθρώπινα μέλη. Αυτά στοχεύουν σε πονεμένους ανθρώπους, στον πόνο που έχουν χάσει τους δικούς τους. Αυτή είναι η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης με ψεύδη και συκοφαντίες. Γονείς δεν είστε μόνο εσείς είμαστε και εμείς. Δεν είναι πειστικό ότι για ηταν πρόταση δυσπιστίας σας κίνησε ένα δημοσίευμα δεν το πιστεύουμε», απάντησε με νόημα ο υπουργός επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέβηκε στο βήμα και κατήγγειλε πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

«Όχι απλώς έγινε με φοβερά αντανακλαστικά αλλά προετοιμαζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ήρθε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης και γι’ αντιπερισπασμό προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις και να πετάξει λάσπη σε μια κυβέρνηση που παντού στις απαντήσεις που δώσαμε είπαμε την αλήθεια όπως είναι», είπε χαρακτηριστικά με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο πάντως του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο να μην επιβεβαιώνει την προσυνεννόηση. «Δεν είναι δικό μας θέμα τι λέει κ. Παππάς όπως δεν ξέρω τι σκοπό έχει ο κ. Κασσελάκης όταν λέει για φράση και κοκορομαχία μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε, με τον κ. Βορίδη να επανέρχεται θέτοντας ερωτήματα: «Λέει ψέματα ο κ. Παππάς; Πρέπει να απαντήσετε, εσείς τώρα πρέπει να πείτε είναι ψεύτης;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ