Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του θα παρουσιάσει αναλυτικά τα γεγονότα που αφορούν τόσο το μοιραίο δυστύχημα όσο και τις ενέργειες της κυβέρνησής του για να συνδράμει τη Δικαιοσύνη στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αντικρούοντας με επιχειρήματα τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να φωτίσει όλες τις πτυχές του δυστυχήματος αποδίδοντας ευθύνες όπου υπάρχουν. «Όλοι κρινόμαστε από αυτήν και δεν υπάρχουν εκ των προτέρων αθώοι ή εκ των προτέρων ένοχοι», θα τονίσει, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Καραμανλής: «Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, εκτός της παρουσίας του στην εξεταστική επιτροπή. «Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής. «Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο Άρθρο 86 του Συντάγματος. Και εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», τόνισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και κάλεσε τα κόμματα να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής «και να έρθουν εδώ, να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ, στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media».
Η κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργού και η αποκάλυψη Παππά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει ως κόκκινη γραμμή την εργαλειοποίηση των θυμάτων της τραγωδίας για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τη στάση που έχουν τηρήσει. Επίσης, θα περιγράψει την αλληλουχία των γεγονότων για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ συνδέοντας την κίνηση αυτή με οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση.
Η χθεσινή αποκάλυψη του Νίκου Παππά ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ξεκινήσει παρασκηνιακά να συζητούν την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων στην κ. Ασημακοπούλου, αποτελεί ήδη άλλο ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να δείξουν ότι επρόκειτο για μια προμελετημένη κίνηση που δεν αφορά την ουσία του δημοσιεύματος στο «Βήμα», για το οποίο τονίζουν ότι έχουν δώσει εγκαίρως επαρκείς απαντήσεις. «Ποιος σας είπε πως δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά δεν γίνονται από ένα βράδυ σε πρωί», είπε ο κ. Παππάς στο Action24. Αυτή την παραδοχή του Ν. Παππά την ανέφερε και στην ομιλία του στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας: «Ο κ. Παππάς -του ξέφυγε μάλλον- είπε απόψε ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ήρθε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα και να μιλήσει για κοινωνικές εκδηλώσεις».
Συσπειρωμένη η κυβερνητική πλειοψηφία
Η αποτίμηση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για τη μέχρι τώρα συζήτηση είναι πως «η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας ανείπωτης τραγωδίας πέφτει στο κενό», ενώ από την άλλη η κυβερνητική πλειοψηφία βγαίνει συσπειρωμένη. Ο Μάκης Βορίδης έχει σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο όλοι οι υπουργοί, σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο, έλαβαν ή θα λάβουν τον λόγο για να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλη την ημέρα χθες, ακόμα και τα μεσάνυχτα, τα υπουργικά έδρανα ήταν γεμάτα, ενώ υπήρχαν στιγμές που οι υπουργοί στην αίθουσα ήταν περισσότεροι από τους βουλευτές της ΝΔ.