Ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», ικανοποίηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον - iefimerida.gr

Ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», ικανοποίηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης & Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας θα μπει η στάση της Τουρκίας το προσεχές διάστημα, για να κρίνει η ελληνική πλευρά αν το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα αποτυπωθεί και στην πράξη.

Δύο είναι τα θέματα στα οποία στέκονται από την κυβέρνηση και θα αξιολογήσουν το προσεχές διάστημα. Κατ' αρχάς, η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Οι δύο κοινότητες του νησιού επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και η Άγκυρα με τη στάση της τορπιλίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προκλητικές δηλώσεις και το θέμα της Αμμοχώστου αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών και σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ρίξει το φταίξιμο στον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει παρουσιάσει τις πιο εποικοδομητικές προτάσεις προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων. Ταυτόχρονα η Αθήνα περιμένει να σταματήσουν οι προκλήσεις και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα όσα έγιναν στη συνάντηση με τον Ερντογάν και τα επόμενα βήματα Ελλάδας - Κύπρου θα συζητηθούν σήμερα στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μεταναστευτικό: Περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Το δεύτερο ζήτημα που θέτει ως προτεραιότητα η ελληνική κυβέρνηση είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι είναι στο χέρι της Άγκυρας να το επιτύχει αυτό και περιμένουν οι ροές να περιοριστούν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θα ελέγξει ακόμα περισσότερο τα δικά μας σύνορα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε στήριξη από την Ελλάδα στο τουρκικό αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώση του περιεχομένου της συνάντησης σχολίασε ότι πήγε «καλύτερα από ό,τι θα περιμέναμε», ωστόσο κρατά μικρό καλάθι σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν από τη στάση της Άγκυρας το επόμενο διάστημα. Ως θετικό σημάδι αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι συζητήθηκαν εκτενώς οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, και μάλιστα μπήκαν στο τραπέζι και ονομαστικοί στόχοι. Επιδίωξη είναι να υπερδιπλασιαστούν από τα 4 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει το τελωνείο των Κήπων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου και εξόδου των εμπορευμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των θεμάτων και τη δρομολόγηση των όσων συμφωνήθηκαν χθες θα παίξει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σε 2 με 3 μήνες.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη ξεκινά νωρίς το πρωί, στις 07.45 τοπική ώρα, με την παρουσία του σε πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 09.40 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης), ενώ έπειτα θα συναντηθεί (10:00) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Το μεσημέρι, στις 13.00 τοπική ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα με στελέχη της ομογένειας, ενώ στις 15.30 θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ