Ποσό που αγγίζει τα 13,5 δις. ευρώ θα λάβουν ως ενίσχυση οι Έλληνες αγρότες την ερχόμενη τετραετία στο πλαίσιο της απόφασης της Ε.Ε. για τη πράσινη μετάβαση. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής .
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη σημείωσε πως “δεν διαμαρτύρονται κατά της Ευρώπης αλλά γιατί πιέζονται από μια σειρά προβλημάτων που δεν έχουν όλα την ίδια μήτρα. Και τα αιτήματα τους είναι διαφορετικά. Το βασικό αίτημα στην Ισπανία είναι λειψυδρία . Εμείς έχουμε άλλα προβλήματα στον θεσσαλικό κάμπο. Απαιτείται ψύχραιμη προσέγγιση”.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως η απάντηση στα αγροτικά προβλήματα δεν είναι η πλήρης εγκατάλειψη της πράσινης μετάβασης. “Αν ήμουν αγρότης στη Θεσσαλία θα με απασχολούσε εξίσου τι σημαίνει η κλιματική κρίση στον κάμπο. Θέλουμε τους αγρότες συμμάχους στην πράσινη μετάβαση χωρίς να τους κάνουμε να πληρώσουν αυτή την μετάβαση. Τα επόμενα 4 χρόνια θα έρθουν στους Έλληνες αγρότες ως άμεσες ενισχύσεις 13,5 δις ευρώ. Κατοχυρωμένα χρήματα” είπε.
Παράλληλα ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στην παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη υπογραμμίζοντας πως αν οι Αλβανικές αρχές δεν διορθώσουν τις παρανομίες στην συλλογή του ανακριτικού υλικού “Δεν θα υπάρξει ευκρινής ευρωπαϊκός διάδρομος”.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι ότι το 2019 “παραλάβαμε αποθήκη ψυχών. Η Μόρια ήταν αποθήκη ψυχών και αυτό πάμε να αλλάξουμε. Δεν υπήρχε τίποτα στο μεταναστευτικό. Μόνο υποσχέσεις και λόγια και λίγα ψίχουλα. Τα αλλάζουμε όλα και καθιερώνουμε διαδικασία σκρινινγκ ώστε να βάζουμε σε διαδικασία ασύλου ,μόνο όσους μπορούμε. Όλοι οι άλλοι θα πηγαίνουν σε προαναχωρισιακά κέντρα. Θα χρειαστούμε ενίσχυση ασύλου πόρους συνοριοφύλακες και αυτά θα μας τα δίνει το Σύμφωνο. Αν απαιτηθούν μετεγκαταστάσεις τότε το Σύμφωνο υποχρεώνει τις χώρες που τις αρνούνται να το δεχθούν. Βρήκαμε μια μαύρη τρύπα στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό και τώρα φτιάχνουμε Σύμφωνο” ενώ πρόσθεσε “Οποίος έρχεται στην Ευρώπη μέσα από τις έννομες διαδρομές θα έρχεται για να ζήσει σεβόμενος τον τρόπο ζωής της ΕΕ. Σεβασμός στις γυναίκες, στις αξίες που χτίσαμε και στην ανεξιθρησκεία”.
...