Με όπλο την επιδραστικότητα της υποψηφιότητάς του, από το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη βλέπουν δημοσκοπική ανατροπή στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.
Έχοντας καρπωθεί ως δική του επιτυχία τη θεαματική μεταστροφή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης αλλά και των ίδιων των μελών του κόμματος για τη μάχη της ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται τώρα να αναμετρηθεί με τον ίδιο του εαυτό σε αυτή την κούρσα στην οποία μπήκε τελευταίος και με ένα βασικό μειονέκτημα: ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.
Αν εκλεγεί πρόεδρος όπως πιστεύει, η διαρχία στο κόμμα δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά αντίθετα ένα όπλο για το ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, ώστε να ανακάμψει τάχιστα και να ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όταν ο/η πρόεδρος της ΚΟ θα συγκρούεται με τον πρωθυπουργό στη Βουλή εκείνος ισχυρίζεται ότι θα δίνει μια παράλληλη μάχη στην κοινωνία.
Με την Έφη Αχτσιόγλου ωστόσο να έχει το σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων συνυποψηφίων τους ο ίδιος δεν θα είχε όπως φαίνεται κανένα πρόβλημα να είναι εκείνη πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος να χτίζει τον «καινούριο ΣΥΡΙΖΑ», όπως δηλώνει.
Σενάρια για να μπει στη Βουλή
Ωστόσο η διαρχία που εξ αντικειμένου σημαίνει η επιτυχία της υποψηφιότητάς του επαναφέρει σενάρια και συζητήσεις που έγιναν αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές, όταν η τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου δεν είχε καταφέρει ως τέταρτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας να μπει τελικά στη Βουλή.
Τότε υπήρχαν φήμες ότι μπορεί να παραιτούνταν ο καθηγητής του Χάρβαρντ Όθων Ηλιόπουλος, που ζει και εργάζεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και η κα Τσαπανίδου να έμπαινε στη Βουλή. Ωστόσο ο καθηγητής Ιατρικής ήταν βουλευτής επικρατείας και η κα Τσαπανίδου υποψήφια για την ελληνική επικράτεια. Πολλοί υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη δεν θα απέκλειαν αυτό το σενάριο να εκπληρωθεί τώρα, καθώς ο εξ Αμερικής υποψήφιος είναι ο πρώτος επιλαχών εκπρόσωπος της ομογένειας, άρα θα είναι και εκείνος που θα μπορούσε να πάρει την έδρα, στη θέση του Όθωνα Ηλιόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση η απουσία από τη Βουλή δεν είναι η πλέον κατάλληλη συνθήκη για ένα πρόεδρο κόμματος, καθώς οι μεγάλες μάχες των πολιτικών αρχηγών και η σύγκριση μεταξύ τους γίνεται στις μάχες εντός της ολομέλειας.
Το brand και η γραβάτα
Η επιλογή κοστουμιού και γραβάτας για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια συνειδητή επιλογή.
Ο κ. Κασσελάκης γνώριζε πολύ καλά ότι θα ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα, ωστόσο η στιλιστική επιλογή είχε άποψη όπως τελικά φάνηκε και από τις δικές του απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Το μότο του με βάση το χαρακτήρα της καμπάνιας που κάνει θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο «brand και αριστεία». Όπου brand το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και όπου αριστεία η γραβάτα.
Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια που κάνει ως υποψήφιος να εμφανιστεί ως αντι-Τσίπρας στην κούρσα της διαδοχής, συμπυκνώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν είχε ο προκάτοχός του, κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορούσε και δεν φόρεσε ποτέ τελικά γραβάτα -ως σύμβολο ταξικής επιλογής.
Για τον κ. Κασσελάκη ωστόσο η γραβάτα είναι η ένδειξη του επαγγελματισμού που μπορεί να επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του τεχνοκρατισμού που και ο ίδιος πρεσβεύει.
Είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία φαίνεται ότι ποντάρει πολύ ο κ. Κασσελάκης για να κινητοποιήσει και να προσεγγίσει απογοητευμένους φίλους και μέλη του κόμματος, τονώνοντας ταυτόχρονα και τον αέρα κυβερνησιμότητας που απώλεσε κατά την τελευταία τετραετία το κόμμα.
Μετρήσεις
Μέχρι και πριν την εμφάνιση Κασσελάκη στην κούρσα της διαδοχής και με τη διαδικασία να περνά κάτω από το ραντάρ της επικαιρότητας αρκετοί επικοινωνιολόγοι και αναλυτές μιλούσαν για τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα και οι εκτιμήσεις ήταν εξαιρετικά αρνητικές για τις επιδόσεις που θα κατέγραφε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη πατούν τώρα πάνω στο μεγάλο θόρυβο που έχει ξεσπάσει για την εκλογή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της δικής του παρουσίας. Επενδύοντας στο επιχείρημα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να κάνουν προβλέψεις για θεαματικό κλείσιμο της ψαλίδας ακόμη και στο 25 – 30 με εκείνον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επιχειρήματα προφανώς απευθύνονται σε συγκεκριμένο ακροατήριο το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει στην κάλπη ο κ. Κασσελάκης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παύουν να σημειώνουν και τη νευρικότητα που επικρατεί και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.